25 paź 2014

Chleb dyniowy




Składniki:
1 kg mąki (u mnie tortowa)
14 g suchych drożdży
250 ml mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
50 g masła
500 g  puree z dyni
  

Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Gdy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy go na stolnicę podsypaną mąką i ponownie wyrabiamy. Z ciasta formujemy bochenek lub dwa. Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie chlebki nacinamy i pędzlujemy mlekiem. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.



SMACZNEGO

23 paź 2014

Dyniowe bułeczki




Składniki:
360 g mąki tortowej
7 g drożdży suchych
125 ml mleka
1 jajko
45 g masła
125 g puree z dyni
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru


Masło roztopić i przestudzić. Mleko z puree delikatnie podgrzewamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę i drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki  i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.


Gdy ciasto nam pięknie wyrośnie. Przygotowujemy stolnicę. Podsypujemy mąką i wyjmujemy nasze ciasto. Ponownie wyrabiamy. Dzielimy je na 10 w miarę równych części. Każdą część formujemy na kształt okrągłej bułeczki, którą delikatnie spłaszczamy. Ostrym noże robimy 8 nacięć, uważając aby nie przeciąć środka. Tak przygotowaną bułkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.


Dodatkowo:
1 łyżka mleka
kilka orzechów włoskich


Wyrośnięte bułeczki pędzlujemy mlekiem i na środku umieszczamy kawałek orzecha. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce.


SMACZNEGO

Najlepsze ciasto naleśnikowe




Składniki:
125 g mąki tortowej
15 g cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki 30%
½ łyżeczki zapachu śmietankowego

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, mieszamy. Następnie dodajemy  jajka i 100 ml mleka, mieszamy. Na koniec dodajemy kremówkę, zapach i pozostałą część mleka, miksujemy na gładką masę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 1 godzinkę. 



W filiżance przygotowujemy troszkę oleju oraz pędzelek. Patelnię (moja o średnicy 24 cm) nagrzewamy. Gdy będzie już dobrze rozgrzana pędzlujemy ją olejem. Nalewamy ciasto cienką warstwą  i smażymy około 1 minuty, na średniej mocy palnika. Gdy cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30 - 40 sekund, do zrumienienia. Przełożyć na deskę do przestudzenia.

Z tej porcji wychodzi 10 naleśników. Podawać z dowolnym słodkim nadzieniem.

UWAGA: Ciasto z tego przepisu jest bardzo rzadkie, ale smaży się je bez problemu.

SMACZNEGO

Babka dyniowa




Składniki:
200 g margaryny
210 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
3 jajka
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zapachu cytrynowego
125 g puree z dyni
szczypta soli


Margarynę razem z cukrami rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, łączymy. Do przestudzonego masła dodajemy żółtka i puree i dokładnie miksujemy za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie łączymy  drewnianą łyżką. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 10x24 i pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut do tzw. suchego patyczka.


Polewa:
1 łyżka puree z dyni
6-7 łyżek cukru pudru


Obydwa składniki dokładnie mieszamy. Polewamy ciepłe ciasto.



SMACZNEGO