26 lis 2014

Smażone krewetki z czosnkiem i natką pietruszki




Składniki:
opakowanie mrożonych krewetek Black Tiger
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
¼ łyżeczki papryki  słodkiej i chili
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła


Krewetki rozmrozić. Odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym.  Czosnek obrać ze skóry, posiekać lub przecisnąć przez praskę. W misce przygotować sos z oleju, papryki, natki i czosnku. Do marynaty przełożyć krewetki, całość wymieszać i odstawić na 30 minut. 



Na rozgrzanej patelni roztopić masło, przełożyć krewetki bez zalewy. Smażyć na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Posolić do smaku.


SMACZNEGO

24 lis 2014

Surówka z marchwii z dodatkiem chrzanu




Składniki:
2 marchewki
2-3 łyżki śmietany
1 łyżeczka chrzanu
sól


Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce na drobnych oczkach. W osobnym kubeczku przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z chrzanem, dosmakowujemy solą. Łączymy z marchewką.


SMACZNEGO

23 lis 2014

Surówka z białej rzodkwi





Składniki:
1/3 białej rzodkwi
1 marchewka
1 małe jabłko
1 łyżka ziaren słonecznika
2-3 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr


Warzywa obrać ze skórki i zetrzeć na tartce na dużych oczkach.  Dodać słonecznik. W osobnym kubeczku przygotować sos: śmietanę połączyć z sosem koperkowo-ziołowym.  Tak przygotowany sos dodać do warzyw i dokładnie wymieszać.


SMACZNEGO

Sałatka jarzynowa




Składniki:
5 marchewek
5 ziemniaków
2 cebule
8 ogórków kiszonych
1 puszka groszku zielonego konserwowego
5 jajek
1 jabłko
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżka musztardy
pieprz, sól


Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach do miękkości, wystudzić. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski. Groszek odcedzić, dodać do pokrojonych warzyw. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Przestudzone warzywa i jajka, obrać, pokroić w kosteczkę, dodać do miski.


W osobnym pojemniczku przygotować sos, wymieszać razem: śmietanę, majonez, musztardę i przyprawy. Dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania.


SMACZNEGO

Pierniczki a'la Katarzynki




Składniki:
200 g miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
100 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka śmietany 12%
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Miód przełożyć do garnuszka o grubym dnie, podgrzać i przestudzić. Do zimnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko. Dokładnie wymieszać. Do miski odmierzyć mąkę, dodać proszek i wymieszać. Do mąki dodać masę miodową oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, podsypać mąką, wyłożyć przygotowane ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać ciastka. 






Przed wstawieniem ciastek do piekarnika pędzlujemy je z wierzchu wodą. Pierniczki pieczemy przez max 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Studzić na kratce.


Pierniczki będą twarde, aby zmiękły przechowujemy je w szczelnie zamkniętej puszce z dodatkiem kawałka jabłka. Jabłko wymieniamy co kilka dni. Pierniczki powinny leżakować do 4 tygodni.


SMACZNEGO