30 kwi 2015

Domowa esencja waniliowa




Składniki:
200 ml rumu, brandy lub wódki
2 laski wanilii
mała buteleczka


Wanilię naciąć delikatnie wzdłuż (nie wyjmujemy ziarenek) a następnie przeciąć na pół. Tak przygotowaną wanilię przekładamy do buteleczki z alkoholem. Szczelnie zakręcamy, mieszamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie.

Esencja ma kolor ciemny. Można przechowywać bardzo długo.

SMACZNEGO

29 kwi 2015

Drożdżówki ślimaczki z serem i rodzynkami



Składniki:
400 g mąki tortowej
50 g masła
100 g cukru
7 g drożdży suchych
¾ szklanki mleka
1 jajko


Masło roztopić, dodać mleko i całość zagrzać aby było lekko ciepłe. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ręcznie do dokładnego połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.


Masa serowa:
350 g półtłustego twarogu w kostce
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 żółtko

Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.


Dodatkowo:
rodzynki


Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnice oprószoną mąką i krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy ser i z wierzchu posypujemy rodzynkami. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tak powstałe ciasto kroimy na krążki (u mnie wyszło 14). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do góry. 




Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia lub gdy nie mamy czasu wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 160 stopni. Drożdżówki ładnie wyrosną w nagrzewającym się piekarniku. Pieczemy 15-20 minut (można z termoobiegiem) do zrumienienia.

SMACZNEGO

22 kwi 2015

Masełko z awokado



Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
sól


Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wyjąć łyżeczką i przełożyć do miski. Dodać sok i sól według uznania. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Idealne na kanapki zamiast prawdziwego masła.


SMACZNEGO

Kurczak w curry z masłem orzechowym



Składniki:
400 ml mleczka kokosowego
filet z kurczaka
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki  imbiru
½ cytryny
1 łyżka cukru
3 łyżki curry
1 łyżka sosu sojowego
4 czubate łyżki masła orzechowego


Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Następnie dodać imbir i curry, ciągle mieszając smażyć przez kilka minut. Filet pokroić w kostkę, posolić i dodać na patelnię. Gdy mięso nie będzie już surowe dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać. 



Kolejno dodawać mleczko kokosowe (tylko śmietanka), sos sojowy, sok z cytryny, cukier. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z ryżem (u mnie ryż brązowy).

SMACZNEGO