23 cze 2015

Kapuśniak z młodymi ziemniakami




Składniki:
pół główki młodej kapusty
4-5 ziemniaków
marchewka
kawałek selera
8 ziaren pieprzu
8 ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
2 kostki rosołowe
przyprawa do dań z kapusty



Kapustę poszatkować, odstawić. Wodę zagotować wraz z marchewką i selerem. Dodać  kostki, ziele, pieprz i listek. Gotować 30 minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka wraz z kapustą. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać przyprawę do dań z kapusty (ilość według uznania).


SMACZNEGO

22 cze 2015

Metaxa Honey Shot - kampania Streetcom

JUHU załapałam się do kampanii organizowanej przez Streetcom.


Ekspertem Streetcom, może zostać każdy, kto lubi poznawać nowe produkty, testować i wyrażać opinie. Wystarczy się zarejestrować na stronie, wypełniać ankiety i czekać na zaproszenie do testowania.

Mam za sobą już kilka takich kampanii. Jednak po raz pierwszy dostałam szansę przetestowania produktu wyłącznie dla dorosłych a mianowicie Metaxa Honey Shot.

Zacznę od zaprezentowania paczki eksperckiej.
Dotarła do mnie w całości. Do wypróbowania otrzymałam Metaxa Honey Shot 0,7 l oraz 16 małych buteleczek do rozdania znajomym (wszystkie rozeszły się jak świeże bułeczki, hehe chętnych nie brakowało). No i oczywiście ulotki.


Testy odbywały się w większym gronie znajomych. Smakowaliśmy Metaxe Honey Shot w shotach bez żadnych dodatków jak i w drinkach.

Smak nowa Metaxa Honey Shot zawdzięcza dodatkowi greckiego miodu, miodu najwyższej jakości pochodzącego z Grecji . Miód używany do Metaxy Honey Shot pochodzi z północnego Peloponezu, z regionu Egio, który leży 800 metrów n.p.m. Powstaje on z kwiatów jodły, kasztanowca, jabłoni, głogu oraz dzikich róż. Jej bukiet to: plastry miodu, kwiat pomarańczy, jaśmin i morela, a zawartość alkoholu wynosi 30% - określana jako idealna dla miodowych alkoholi, pitych najczęściej w czystej postaci. Kusi idealnym bursztynowym kolorem i zapachem miodu.

Metaxe Honey Shot smakowaliśmy na 2 sposoby:
1.       schłodzona bez żadnych dodatków
2.       w drinkach z dodatkiem sprite lub coli i kostkami lodu
W obydwu przypadkach smakuje nieziemsko, jest jak nektar, słodka, delikatna, bez cienia goryczy.

Zdecydowanie polecam!!!

Galaretkowiec





Składniki:
4 różne galaretki
500 ml mleka
2 łyżki cukru
300 ml wody
30 g żelatyny


Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia. Odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.


Mleko zagotowujemy z cukrem. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy do przegotowanego gorącego mleka, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Formę np. keksówkę wykładamy folią. Przekładamy do niej pokrojoną galaretkę, mieszając kolory. Zalewamy zimnym mlekiem. Odstawiamy do lodówki na całą noc.



SMACZNEGO

20 cze 2015

Tarta z musem z rabarbaru i bitą śmietaną




Składniki:
200 gram mąki tortowej
2 żółtka
100 gram masła
30 gram cukru
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Masło, mąkę, sól, cukier wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować nadając mu kształt koła. Przełożyć do formy na tarte. Nakłuć ciasto widelcem i na 15 minut włożyć do zamrażalnika. Schłodzone ciasto piec 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem. Wystudzić.


Mus z rabarbaru:
700 g rabarbaru
9 łyżek cukru
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki wody
½ szklanki wrzątku


Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę, mieszamy i  gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki. Ciepły rabarbar miksujemy blenderem na gładko. Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody. Gorącą dodajemy do zmiksowanego musu. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.




Dodatkowo:
500 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudtu


Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier.


Na zimy spód tarty wykładamy tężejący mus z rabarbaru, na wierzch ubitą śmietankę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.






SMACZNEGO