29 paź 2015

Placuszki dyniowe z marchewką i ziemniakiem


Składniki:
300 g dyni obranej
1 duża marchewka
3 średnie ziemniaki
2 jajka
3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej
sól, pieprz


Warzywa zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie, dodać więcej mąki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. 




Podawać ze śmietaną.

SMACZNEGO

26 paź 2015

Smażona cukinia



Składniki:
1 średnia cukinia
olej
zioła prowansalskie
sól, pieprz


Cukinie myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki. Delikatnie pędzlujemy olejem i posypujemy przyprawami, z obu stron. 


Smażymy na teflonowej patelni bez dodatku oleju, do zrumieniania. 



Idealny dodatek do obiadu, jako zamiennik tradycyjnej surówki.


SMACZNEGO

Biszkoptowe z kremem dyniowym




Składniki na biszkopt:
3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao (płaskie)


Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, mieszać do rozpuszczenia cukru. Wystudzić.


Po wystudzeniu:
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, a następnie żółtka. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie zmiksować na wolnych obrotach miksera. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty.



Krem dyniowy:
500 g serka mascarpone
400 g puree z dyni
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody


Serek i puree z dyni powinny być schłodzone.  Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać na ogniu (nie doprowadzić do wrzenia), ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wystudzić. Do miski przełożyć serek i puder, zmiksować. Dodać puree i cynamon, zmiksować. Do żelatyny dodać łyżkę kremu, połączyć a następnie całość przełożyć do reszty kremu. Zmiksować.

Nasączenie:
pół szklanki kawy


Dodatkowo:
290g powideł śliwkowych
1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
cynamon


Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka masła

W garnuszku podgrzać śmietankę i masło. Zdjąć z palnika.  Dodać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, aż czekolada zmięknie, następnie całość wymieszać i odstawić do wystudzenia.


Wykonanie:
Pierwszy blat ciasta nasączyć połową kawy. Posmarować powidłami. Wyłożyć krem dyniowy. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą kawy. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową, wyrównać. Posypać orzeszkami i oprószyć cynamonem.


SMACZNEGO

23 paź 2015

WSPÓŁPRACA

Chętnie podejmę współpracę w zakresie :

*  Testowania produktów spożywczych
*   Konkursów dla blogerów
*  Testowania urządzeń i gadżetów kuchennych 
*  Reklam na blogu
 

Osoby zainteresowane współpracą proszę o kontakt:

e-mail :    kulinarnyswiatdomi@gmail.com

Pasztet z ćwiartek kurczaka




Składniki:

6 średnich ćwiartek

2 marchewki

½ selera

cebula

2 czerstwe bułki

3 ząbki czosnku

2 jajka

pęczek natki pietruszki

sól, pieprz

szczypta gałki muszkatołowej
1/4 kostki smalcu





Mięso dokładnie myjemy i gotujemy z warzywami, przyprawami (ziele angielski, listek laurowy), tak jak na rosół. Mięso wyjmujemy, studzimy i usuwamy kości. 


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Mięso, warzywa, czosnek, namoczoną odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, cebulkę i przyprawy. 


Dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki o wymiarach 11x31 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki smalec. Pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach.






 SMACZNEGO

21 paź 2015

Puree z dynii pieczonej



 

Składniki:

dynia




Dynię umyć, przeciąć na pół. Pestki wyjąć (pestki dyni można oczyścić i ususzyć na gazecie), za pomocą łyżki oczyścić środek. Dynię kroimy na mniejsze kawałki jak na zdjęciu.


Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach, przez 60-70 minut, do momentu, aż w miąższ bez problemu wbijemy widelec. 


Wystudzić. Obrać ze skórki. Upieczony miąższ zmiksować blenderem na gładką masę. Puree przechowujemy w lodówce przez kilka dni lub możemy zamrozić.




Idealny dodatek do pysznych wypieków i dań obiadowych.



SMACZNEGO

19 paź 2015

Ciasto Leon





Ciasto miodowe:
350 g mąki tortowej
150 g cukru
1 jajko
150 g margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki śmietany


Wszystkie składniki przekładamy do miski, ręcznie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części.  Każdą pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach, w formie o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy.



Biszkopt:
4 jajka
160 g cukru
100 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, a następnie kolejno dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.



Krem budyniowy:
500 ml mleka
200 g masła
150 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego


Szklankę mleka zagotowujemy , pozostałe mleko mieszamy z mąkami. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę, mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń, ciągle miksując do połączenia. Masę dzielimy na 4 części.




Krem jabłkowy:
1,5 kg jabłek
1 galaretka czerwona
1 galaretka cytrynowa
1/2 szkl wody



Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy na patelnię teflonową i prażymy do miękkości. 




Wodę zagotowujemy, rozlewamy po równo do 2 kubeczków, w każdym rozpuszczamy galaretkę. Jabłka dzielimy na 2 części, do każdej dodajemy galaretkę. Odstawiamy do wystudzenia.





Wykonanie:
Na spodzie umieszczamy placek miodowy. Wykładamy ¼ budyniu. Następnie jabłka z galaretką czerwoną. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy kolejną porcję budyniu. Biszkopt. Porcja budyniu. Kolejno jabłka z galaretką cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Ostatnia porcja budyniu. Na wierzch placek miodowy.

Ciasto można wykończyć polewą z czekolady.


Polewa:
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
35 g masła

Składniki umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie wymieszać do dokładnego połączenia. Wykładać ciepłe na wierzch ciasta.

Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

SMACZNEGO