16 lis 2015

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym


Składniki:
250 g mięsa mielonego
1 mała cebula
4-5 ziemniaków
2 jajka
1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
sól, pieprz


Ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach, cebulę na miazgę. Dodajemy jajka, mięso i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. 


Na rozgrzany olej wykładamy mieszankę, formując niewielkie płaskie placuszki,  smażymy z obu stron na rumiano.


Wybornie smakują z keczupem.

SMACZNEGO.

10 lis 2015

Brownie z puree z czerwonych buraków




Składniki:
50 g kakao
175 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
250 g buraków czerwonych
3 jajka
200 g oleju rzepakowego
100 g czekolady gorzkiej


Buraki ugotować, wystudzić. Obrać ze skórki zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać jajka i olej, zmiksować. 


W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, proszek i cukier. Czekoladę drobno posiekać. Do zmiksowanego puree, dodawać stopniowo, łyżka po łyżce mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodać czekoladę wymieszać. Blaszkę o wymiarach 11x31wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w 170 stopniach przez 55 minut do tzw. suchego patyczka.


Polewa czekoladowa
50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka miodu


W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i miód, nie gotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po chwili wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na wystudzone ciasto.


SMACZNEGO

4 lis 2015

Chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi




Składniki:

200 g masła

3/4 szklanki cukru

1/4 szklanki cukru brązowego trzcinowego

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 szklanka mąki tortowej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

2,5 szklanki płatków owsianych górskich



Masło z cukrami utrzeć mikserem, do otrzymania miękkiego kremu. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować (wymieszałam ręcznie, mój mikser nie dał rady) do otrzymania jednolitej masy. 


Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, umieścić na blaszce, następnie spłaszczyć je łyżką. 




Układać w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut do lekkiego zbrązowienia. Studzić na kratce.



SMACZNEGO

3 lis 2015

Surówka z kapusty kiszonej


Składniki:
350 g kapusty kiszonej
1 mała marchewka
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki kminku
pieprz
2-3 łyżki oleju z pestek dyni


Kapustę odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać olej. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
 

SMACZNEGO

Sałatka z pestkami słonecznika


Składniki:
puszka ananasów w plastrach
200 g słonecznika łuskanego
5 jajek
2 jabłka
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki zalewy z ananasów
1 łyżeczka cytryny
6 łyżek majonezu
pieprz


Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Jabłka obrać ze skóry. Ananasa odsączyć. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać słonecznik i dokładnie wymieszać. 


W miseczce połączyć majonez, miód, sok z cytryny, pieprz i zalewę z ananasów. Dodać do sałatki. Całość dokładnie przemieszać.


SMACZNEGO

2 lis 2015

Krwawe paluszki wiedźmy




Składniki:
225 g zimnego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 i 2/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli


Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.


Dodatkowo:
80 g blanszowanych migdałów
marmolada


Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, odcinać po kawałku i formować palce.  Na końcu ciastka wciskamy migdał. 


Migdał zdejmujemy i ślad po nim smarujemy marmoladą. Ponownie umieszczamy w tym miejscu migdał. 


Przed pieczeniem ciastka chłodzimy 10-15 minut w lodówce. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 15 minut w 200 stopniach do delikatnego zrumienienia.


SMACZNEGO