26 sty 2016

Ciasteczka z marmoladą




Składniki:
220 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
kilka łyżek marmolady np. o smaku różanym



Miękkie masło umieścić w misce,  zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować. Do masy maślanej dodać obie mąki, sól i zmiksować na gładką masę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczyć, na środku robić palcem dziurkę na marmoladę. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej dziurki wycisnąć kleks marmolady. 


Piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut. Studzić na kratce.


SMACZNEGO

22 sty 2016

Sałatka warstwowa z tuńczykiem





Składniki:
2 puszki tuńczyka
2 cebule
3 ugotowane ziemniaki
3 ugotowane buraki
4 jajka
koperek
sól, pieprz
1/2 cytryny
cukier
majonez

Spód naczynia smarujemy majonezem. Buraki i ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach. Buraki mieszamy z cukrem, solą i sokiem z cytryny. Cebulę i jajka kroimy w kostkę. Koperek siekamy.

Układamy warstwami:
tuńczyk
cebula
ziemniaki
majonez
buraki + sól +cukier + sok z cytryny
jajka + sól + pieprz
koperek

SMACZNEGO

18 sty 2016

Zimne nóżki w galarecie




Składniki:
3 nóżki wieprzowe
3 ozorki wieprzowe
marchewka
kawałek selera
pietruszka
ziele angielskie
pieprz czarny
3 listki laurowe
sól
1 łyżeczka kminku
3 ząbki czosnku


Mięso umyć, oczyścić. Umieścić w wysokim garnku, dodać włoszczyznę i przyprawy. Zalać wodą do wysokości mięsa. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ponad 3 godziny (w szybkowarze gotować 1,5 godziny). 


Ostudzić. Mięso oddzielić od kości, ozorki oczyścić ze skóry. Mięsa pokroić w drobną kostkę, dodać kminek, wymieszać. Kości wkładamy ponownie do wywaru, w którym gotowaliśmy mięso, gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut (tak aby pyrkało). Wywar odcedzamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Smakujemy, ewentualnie doprawiamy (sól jest mniej wyczuwalna w zimnej galarecie, niż w gorącym wywarze mięsnym, polecam posolić ciut więcej). Mięso umieszczamy w miseczkach, zalewamy gorącym wywarem. Odstawiamy do wystudzenia.




SMACZNEGO