29 mar 2016

Szarlotka z kisielem

 
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
250 g margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek

  
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 równe części. Jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Pozostałą częścią ciasta wylepić spód i boki formy. 


Dodatkowo:
1 kg jabłek

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki. Miąższ kroimy na niewielkie kawałki. Wykładamy na przygotowane ciasto.


Piana z białek:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie kisielu wiśniowego
szczypta soli

Białka z solą ubijamy na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kisiel, miksujemy. Gotową pianę wylewamy na jabłka.


Na wierzch ścieramy na tartce na dużych oczkach zmrożony kawałek ciasta. 


Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.


SMACZNEGO

Placki z kalarepy

Składniki:
2 średnie kalarepy
cebula
2 jajka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
4-5 łyżek mąki

Kalarepę obrać ze skóry, zetrzeć na tartce na dużych oczkach.  Cebulę zetrzeć na miazgę, dodać jajka, przyprawy i mąkę. Wymieszać. Gotowe ciasto wykładamy na rozgrzany olej łyżką, formując niewielkie placki. Smażymy z obu stron na rumiano.

SMACZNEGO

17 mar 2016

Mazurek orzechowy z bezą




Składniki:
3 jajka
180 g cukru
120 g masła
120 g mąki tortowej
250 g orzechów włoskich
wafel


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 


Orzechy mielimy w maszynce. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować do otrzymania puszystej żółtkowej masy. Stopniowo dodawać miękkie masło, nadal miksując. Dodać orzechy i mąkę, zmiksować. Tortownicę, samo dno, wyłożyć waflem. Następnie przełożyć gotową masę i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika i piec 20 minut.


Dodatkowo:
150 g cukru pudru
50 g orzechów włoskich


Orzechy posiekać. Białka ubić na sztywno. Kolejno, łyżka po łyżce, dodawać cukier, miksując na wolnych obrotach po każdym dodaniu. Pianę wyłożyć na gorące, upieczone ciasto, posypać orzechami i wstawić do piekarnika na 30 minut, zmniejszając temperaturę do 140 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 35 minut. Wystudzić.



SMACZNEGO

16 mar 2016

Nuggetsy


Składniki:
pierś z indyka
płatki kukurydziane
jajko
1 szklanka mąki
600 ml wody
przyprawa American chicken Rafex
olej do smażenia



Mięso dokładnie umyć i pokroić na małe kawałeczki. 


Mąkę z wodą, przyprawą i jajkiem miksujemy do uzyskania ciasta naleśnikowego. 


Płatki kukurydziane rozbijamy tłuczkiem na mniejsze kawałki.  Olej rozgrzewamy. Kawałki mięsa moczymy w cieście, następnie obtaczamy w płatkach i wrzucamy na gorący olej. Smażymy, po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia panierki. 


Odsączyć na papierze kuchennym.


Podawać z ulubionymi sosami, u mnie z pysznymi sosami Roleski.

SMACZNEGO

10 mar 2016

Hamburger wołowy


Składniki:
bułki do hamburgerów
400 gram mięsa wołowego
120 ml bulionu
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki kolendry mielonej Rafex
1/3 łyżeczki chili grys Rafex
1/3 łyżeczki gorczycy mielonej
sól, pieprz
pomidor
cebula
ogórek
sałata
ser żółty
majonez Roleski
ketchup Roleski
musztarda sarepska Roleski


Mięso dokładnie myjemy, mielimy przynajmniej dwukrotnie maszynką do mięsa.  Dodajemy startą na tartce cebulę, przyprawy i bulion, dokładnie mieszamy. 


Formujemy 4 kotlety, spłaszczamy i grillujemy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Bułki przekrojone, również grillujemy na tej samej patelni. 


Dolną część bułki po podgrzaniu, smarujemy po 1 łyżeczce keczupu, musztardy i majonezu. Układamy sałatę, posmarowany z wierzchu keczupem kotlet, ogórek i pomidor. Górną bułeczkę smarujemy od spodu, po 1 łyżeczce keczupu, musztardy i majonezu. Przykrywamy hamburgera. 

Mięso jest bardzo soczyste.


SMACZNEGO




9 mar 2016

Roleski



Bardzo dziękuję firmie Roleski za podjęcie współpracy ze mną. Firma zajmuje się produkcją majonezów, keczupów, musztard i wielu wielu innych dodatków do potraw.
Od firmy Roleski otrzymałam paczkę niespodziankę, a w środku ogromna różnorodność produktów, tradycyjne i do grilla, marynaty, sosy... W głowie pomysły na pyszne dania, zabieram się za testowanie :)


Kotlety schabowe


Składniki:
kawałek schabu
przyprawa do schabowych Rafex
sól
mąka
jajko
bułka tarta


Mięso dokładnie myjemy, porcjujemy. Rozbijamy na kotlety. Posypujemy solą i przyprawą do schabowych. 


Mięso obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.


SMACZNEGO

8 mar 2016

Tatar wołowy


Składniki:
200 g świeżej wołowiny
cebula
ogórek kiszony
1 łyżka oliwy
jajko
sol, pieprz


Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy, Mielimy w maszynce do mięsa co najmniej trzykrotnie (ja zmieliłam 4 razy). Do mięsa dodajemy oliwę, sol i pieprz, dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulkę, układamy na talerzu i na środku robimy małe wgłębienie na żółtko. Cebulę i ogórka, kroimy w drobną kostkę, układamy na talerzu obok mięsa. Żółtko posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

SMACZNEGO

Seromakowiec



 

Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
250 g margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek

  
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzine. Blachę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.


Masa serowa:
600 g twarogu półtłustego
3/4 szklanki cukru
75 g masła
2 jajka, białka i żółtka oddzielnie 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ opakowania skórki pomarańczowej kandyzowanej


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser biały zmielić przynajmniej dwukrotnie. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, do otrzymania puszystej, jasnej masy. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ser, nadal miksując. Dodać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do sera za pomocą drewnianej łyżki.


Dodatkowo:
puszka masy makowej
2 łyżki bułki tartej


Na spodzie blachy ułożyć rozwałkowany większy kawałek ciasta. Posypać bułką tartą. Delikatnie równomiernie rozsmarować mak, następnie wyłożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć rozwałkowany drugi kawałek ciasta lub zrobić dekorację jak na zdjęciu. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni  przez ok 60 minut. Całkowicie wystudzić.


SMACZNEGO