21 wrz 2016

Placuszki z dyni




Składniki:
600 g dyni
2 jajka
125 g mąki pszennej

Dodatkowo:
cukier puder do posypania



Dynię obrać, oczyścić. Miąższ z surowej dyni zetrzeć na tartce, na drobnych oczkach. Dodać jajka, mąkę i dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. 



Podawać posypane cukrem pudrem.


SMACZNEGO

Cukinia w zalewie cynamonowo-miodowej




Składniki:
1,30 kg cukinii (oczyszczonej)

Zalewa:
1 litr wody
1/3 szklanki octu
5 łyżek miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
3 goździki
5 ziaren czarnego pieprzu
2 ziaren ziela angielskiego


Cukinię umyć, obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować. Ciepłą zalewą zalać cukinię, zakręcić słoiki. Pasteryzować 7 minut.


SMACZNEGO

20 wrz 2016

Cukinia w zalewie musztardowej




Składniki:
2 kg cukinii (oczyszczonej)
200 g musztardy Roleski
1 l wody
1/2 kg cukru
2 łyżki miodu
3/4 szklanki octu
1 łyżka soli
gorczyca
czosnek
liście laurowe



Do każdego słoika wrzucić listek laurowy, ząbek czosnku i ½ łyżeczki gorczycy. Cukinię pokroić w słupki, umieścić ciasno w słoikach. Wodę zagotować z cukrem, octem, miodem i solą. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać musztardę, dokładnie wymieszać. Gorącą zalewą zalać cukinię, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.



SMACZNEGO

16 wrz 2016

Syrop z owoców czarnego bzu




Składniki:
1 kg owoców czarnego bzu
½ szklanki wody
½ kg cukru


Owoce oddzielamy od łodyg za pomocą widelca. Przepłukujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy wodę, mieszamy. Zagotowujemy i gdy zacznie wrzeć, gotujemy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Ciepły syrop zlewamy do innego garnka, owoce przeciskamy przez gazę lub sitko. 


Dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy. Gorący przelewamy do butelek. Zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.


SMACZNEGO

15 wrz 2016

Sałatka zimowa z cukinią i marchewką

Składniki:

3 kg cukinii (waga po oczyszczeniu)

1 kg marchewki

6 cebul
główka czosnku
pęczek koperku
2 pęczki natki pietruszki




Cebulę pokroić w kostkę.  Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ z pestkami, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek i natkę posiekać. Wszystko razem wymieszać.


Zalewa:
1 szklanka oleju
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu


Składniki zalewy zagotować. Letnią wlać do warzyw, wymieszać. Warzywa z zalewą gotować przez 5 minut.  

Przekładać do słoików, uzupełnić zalewą,  zamknąć. Pasteryzować 15 minut.
SMACZNEGO