21 lut 2017

Churros




Składniki:

240 ml wody

50 g masła

2 łyżki cukru brązowego

szczypta soli

1 i 1/8 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3 jajka





W garnuszku zagotować wodę, masło, cukier i sól. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstrakt z wanilii. Zdjąć z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. 


Wystudzić. Do zimnej masy dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie ale gęste. Przygotować maszynkę do ciastek z końcówką w kształcie dużej gwiazdki, przełożyć do niej ciasto. Wyciskamy na rozgrzany do 175 stopni olej, churrosy długości dowolnej. 


Smażymy przekręcając kilka razy, do uzyskania złotego koloru. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.





SMACZNEGO

20 lut 2017

Pasta z tuńczykiem, ogórkiem kiszonym i jajkiem


Składniki: 
2 puszki tuńczyka w oleju 
125g serka kremowego naturalnego
2 jajka ugotowane na twardo 
2-3 ogórki kiszone
cebula
sól, pieprz



Tuńczyka osączyć, rozdrobnić widelcem. Ogórki, cebulę i jajka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać razem z serkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ulubionym pieczywem.


SMACZNEGO.

18 lut 2017

Domowe sushi





Składniki:
arkusze Nori
torebka ryżu
¼ ogórka zielonego
2-3 plastry łososia wędzonego
½ awokado
pasta wasabi
kiełki fasoli mung (u mnie w zalewie ze słoiczka)
sos sojowy



Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.  Awokado obrać ze skórki, pokroić na wąskie paski. Ogórka obrać, przekroić na 4 części, z każdej wykroić miąższ. Kiełki fasoli odsączyć.  Arkusz nori układamy na macie bambusowej, chropowatą stroną do góry. Wykładamy połowę porcji delikatnie ciepłego ryżu, zostawiając u dołu i góry przynajmniej 1 cm wolnej powierzchni. Ryż smarujemy w miejscu, w którym będziemy układać dodatki,  cienką linię pasty wasabi. Przygotowałam 2 różne rolki. 
W pierwszej dodatkami są: ogórek, łosoś i awokado. 


W drugiej rolce: łosoś, awokado, kiełki. 


Całość dokładnie zwijamy z matą bambusową, ściskając aby całość dokładnie się skleiła. Tak zwiniętą rolkę kroimy na mniejsze, równe kawałki. Podajemy z sosem sojowym.


SMACZNEGO

Oponki z serem białym




Składniki:

500 g sera białego półtłustego

2 jajka

1 żółtko

3 łyżki śmietany 18%

4 łyżki cukru

kilka kropel zapachu waniliowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 - 3 szklanki mąki pszennej




Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Ser biały rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i zagnieść na elastyczne, nieklejące ciasto (na początek wsypać 2 szklanki mąki i w razie potrzeby dosypać, u mnie wyszło 2 i 2/3 szklanki). Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 0,5 cm i wycinać oponki przy pomocy szklanki i kieliszka. 



Oponki wrzucamy na rozgrzany (do 175 stopni) olej, smażymy z obu stron na złoty kolor. 



Odsączyć na papierze z nadmiaru oleju. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Środki oponek usmażyłam na mini pączusie.





SMACZNEGO

14 lut 2017

Prinsesstarta - tort księżniczki




Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
140 g cukru
100 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać razem, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, ciągle miksując na małych obrotach. Następnie pojedynczo dodawać żółtka, nadal miksując. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170 stopni przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. Przekroić na 3 blaty.


Krem budyniowy:
6 żółtek
100 g cukru
40 g mąki tortowej
450 ml mleka
kilka kropel zapachu waniliowego
30 g miękkiego masła


W większym garnuszku zagotować mleko z wanilią. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok. Żółtka i cukier przełożyć do miski i zmiksować do białości. Dodać mąkę i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać 100 ml  wrzącego mleka, zmiksować. Zahartowaną masę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik i zagotować, często mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać do jego roztopienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, wystudzić.


Krem śmietankowy:
675 ml śmietanki kremówki 36%
125 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru


Śmietankę i mascarpone przełożyć do miski, zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodać cukier i wmieszać w masę na małych obrotach miksera.


Dodatkowo:
400 g masy marcepanowej
fioletowy barwnik spożywczy 
300 g dżemu truskawkowego
poncz do nasączenia (woda wymieszana z sokiem cytryny pół na pół)


Z masy marcepanowej odłożyć małą część i zabarwić na fioletowo, uformować z niej różyczkę. 


Pozostałą masę rozwałkować na blacie na wielkość tortu i jego boków, podsypując cukrem pudrem, aby się nie kleiła.



Z biszkoptu wyjąć środkowy blat i odłożyć  go na przykrycie tortu (jest najbardziej miękki). Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, naponczować. Krem budyniowy przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć krem wokół krawędzi biszkoptu, wewnątrz umieścić dżem (dzięki temu dżem nie będzie wypływał na zewnątrz tortu). Przykryć cienką warstwą bitej śmietany. Na niej ułożyć kolejny blat biszkoptowy i  lekko go naponczować. Posmarować pozostałą częścią budyniu, na wierzch wyłożyć krem śmietanowy tworząc kopułę, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegów tortu. Na kopułę nałożyć środkową część biszkoptu i delikatnie przycisnąć, by biszkopt dobrze przylegał do bitej śmietany. Cały tort ze wszystkich stron posmarować cienką warstwą bitej śmietany. Rozwałkowaną masę marcepanową wyłożyć na tort, wygładzić z każdej strony. Na górze zrobić nacięcie i umieścić w nim różyczkę. Schłodzić.



SMACZNEGO