Składniki:
450 g mąki tortowej
1 łyżeczka soli
8 g drożdży suchych
2 łyżki oleju
250 ml mleka
Suche składniki umieścić w misce. Dodać olej oraz ciepłe
mleko. Ciasto dokładnie wymieszać na gładką masę. Uformować kulę, naoliwić
delikatnie olejem i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, przełożyć
na stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować
na koło. Ciasto powinno być cienkie.
Farsz (składniki
mogą być dowolne):
6
pieczarek
½ piersi
z kurczaka
½ papryki
czerwonej
½ sera
mozzarella w kulce
oliwki zielone
150 g
sera żółtego
ulubione
przyprawy
Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać
przyprawą np. kebab-gyros. Usmażyć i wystudzić. Pieczarki i paprykę pokroić na
mniejsze kawałki.
Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso,
paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi
ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na
blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i
posypać ziołami prowansalskimi.
Całość pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 15-20
minut do ładnego zrumienienia.
SMACZNEGO
Lubię :)
OdpowiedzUsuńTyle czasu się za nie zabieram i jak dotąd nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńIle porcji z tego ciasta wychodzi? Tak jak na zdjeciu 2szt?
OdpowiedzUsuńZ podanego przepisu wyszły 3 sztuki calzone jak na zdjęciu. Pozdrawiam
Usuń3 sztuki? to co z 4 częścią ciasta?
OdpowiedzUsuń4 część piekę bez nadzienia dla dziecka :)
UsuńPycha polecam
OdpowiedzUsuńA czy jak się da surowe pieczarki to przy pieczeniu nie bd wody bo pieczarki puszczaja
OdpowiedzUsuńTroszeczke na pewno puszczą, ale przy takiej ilości tego się nie odczuje, można także grzyby wcześniej podsmażyć.
Usuń