Keczup z cukinii
Składniki:
3 kg cukinii (obranej i wydrążonej)
0,5 kg cebuli
2 szklanka octu
1 kg cukru
800 g koncentratu pomidorowego Roleski
5 łyżek soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, przełożyć
do garnka i zasypać solą , wymieszać, odstawić na całą noc. Po tym czasie warzywa
zagotować i gotować, aż będą miękkie. Dodać ocet, cukier, koncentrat i gotować
przez 20 minut. Następnie dodać przyprawy, zmiksować całość blenderem i
ponownie gotować, tym razem bez przykrycia, wtedy keczup nam ładnie zgęstnieje.
Gorący keczup przelać do słoiczków.
Pasteryzować przez 5 minut.
SMACZNEGO
Akurat mam pełno cukinii na działce, więc na pewno wykorzystam ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńWitam, soku nie odlewamy, całość zagotowujemy.
OdpowiedzUsuń