Rolada schabowa z boczkiem
Składniki:
1 kg schabu w kawałku
kilka plasterków boczku wędzonego
przyprawa do wieprzowiny
czosnek suszony
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Schab umyć, osuszyć, rozciąć tak aby powstał duży cienki plaster mięsa. Całość z obu stron, posypać przyprawami, solą i pieprzem. Na całości ułożyć plastry boczku.
Mięso zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Tak przygotowany kawałek mięsa z wierzchu dokładnie owinąć plastrami boczku. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, roladę wstawić w naczyniu żaroodpornym, do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 45 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz