Składniki:
4 szklanki
mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1/2 szklanki
cukru
250 g
margaryny
6 dużych
żółtek
2 łyżki
śmietany 18%
Wszystkie
składniki umieścić w misce, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto
podzielić 2 części, przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 60
minut.
Nadzienie
jabłkowe:
8 jabłek
1/4 szklanki
wody
1 szklanka
cukru
2 łyżeczki
cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
sok z
cytryny
Jabłka
obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do
garnka, dolać wodę i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać cynamon i
cukier, wymieszać. Do jabłek dodać mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać,
gotując ok 2 minuty do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
kilka łyżek
bułki tartej
cukier puder
do posypania
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Na spodzie rozwałkować pierwszą część ciasta. Podpiec w piekarniku
przez 15 minut. Wystudzić. Posypać bułką tartą. Wyłożyć nadzienie jabłkowe,
wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta (wcześniej rozwałkowaną na
blacie). Piec około 45 minut w temperaturze 180°C, aż góra ciasta ładnie się
zrumieni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz