4 lut 2018

Oponki z pomarańczowym lukrem


Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
1 szklanka letniego mleka
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
pół łyżeczki soli
60 gram roztopionego masła
1 łyżka zapachu pomarańczowego
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (w przypadku drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Gdy składniki ładnie się połączą dodać masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i  szklanką oraz kieliszkiem wykrawać oponki. 


Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu smażyć w rozgrzanym oleju , po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na paier kuchenny do odsączenia.


Lukier pomarańczowy:
6 mega czubatych łyżek cukru pudru
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
Składniki na lukier dokładnie wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Polewać ciepłe oponki.


Środki z oponek usmażyłam i wyszły mini pączusie. Posypane cukrem pudrem.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz