Składniki
2,5 kg
ogórków
4 cebule
2 łyżki soli
200 g
koncentratu pomidorowego
zalewa:
½ szklanki oleju
½ szklanki octu 10%
½ szklanki cukru
½ łyżki mielonego pieprzu czarnego
½ łyżki soli
Ogórki
obieramy ze skóry, ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w
piórka. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, posypujemy solą i
odstawiamy na 3 godziny. W tym czasie składniki zalewy podgrzewamy, aż do
rozpuszczenia cukru, studzimy. Po odstaniu z ogórków wylewamy powstały sok,
dodajemy koncentrat i zalewę, mieszamy.
Przekładamy do słoików, ugniatając
łyżką. Do ogórków dolewamy pozostałą w misce zalewę. Zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz