11 sie 2016
Gotowana kukurydza
Składniki:
świeża kukurydza w kolbach
woda
1/2 szklanki mleka
masło
sól
Świeżą kukurydzę o jasnych, niewklęsłych ziarnach, obieramy z liści i włosków. Wodę zagotować z mlekiem, nie solić. Do wrzątku wrzucamy kolby.
Garnek przykrywamy przykrywką i od momentu ponownego zagotowania wody, gotujemy kukurydzę max 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy łyżką cedzakową. Na talerzu smarujemy masełkiem i posypujemy solą.
SMACZNEGO
10 sie 2016
Ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki:
115 g masła
250 g cukru
125 ml rzepakowego
1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
szczypta
soli
2 duże jajka
1/2 szklanki
kwaśnej gęstej śmietany
300 g mąki tortowej
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
60 g kakao
2 szklanki
cukinii startej na tarce o dużych oczkach
80 g posiekanej
gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać
do miseczki. Masło i cukier przełożyć do osobnej miski i zmiksować do powstania
puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać
wanilię i stopniowo wlewać olej, nie przerywając miksowania. Do tak powstałej
masy dodawać stopniowo przesiane składniki, na zmianę ze śmietaną, mieszając
drewnianą łyżką. Na koniec dodać cukinię i czekoladę, wymieszać. Tortownicę o
średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę.
Piec w
160 stopniach przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto
wyjąć z formy.
SMACZNEGO
Szpinak smażony na masełku
Składniki:
500 g świeżego szpinaku
4-5 ząbków czosnku
masło
sól
Szpinak umyć, usunąć grube łodygi, poszatkować. Czosnek pokroić w paseczki, wrzucić na rozgrzane masłom, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojony szpinak, smażyć co jakiś czas mieszając ok 10 minut, aż liście będą miękkie.
Posolić do smaku.
Pyszny zamiennik tradycyjnej surówki.
SMACZNEGO
Keczup z cukinii
Składniki:
3 kg cukinii (obranej i wydrążonej)
0,5 kg cebuli
2 szklanka octu
1 kg cukru
800 g koncentratu pomidorowego Roleski
5 łyżek soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zasypać solą , wymieszać, odstawić na całą noc. Po tym czasie warzywa zagotować i gotować, aż będą miękkie. Dodać ocet, cukier, koncentrat i gotować przez 20 minut. Następnie dodać przyprawy, zmiksować całość blenderem i ponownie gotować, tym razem bez przykrycia, wtedy keczup nam ładnie zgęstnieje. Gorący keczup przelać do słoiczków. Pasteryzować przez 5 minut.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Posty (Atom)