31 lip 2015
Placuszki z cukinią i białym serem
Składniki:
1 średnia młoda cukinia
5 łyżek mąki
1 jajko
100 g białego sera
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę również ścieramy na tartce, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser rozkruszamy ręcznie. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
SMACZNEGO
Kompot z moreli na zimę
Składniki na
4 słoiki 1 litrowe:
3 – 3,5 kg moreli
2 l + 1 szklanka wody
4 łyżki cukru brązowego lub białego
3 – 3,5 kg moreli
2 l + 1 szklanka wody
4 łyżki cukru brązowego lub białego
Morele umyć, przekroić na pół, pestki usunąć. Do przygotowanych słoików
przełożyć oczyszczone morele.
Wodę i cukier zagotować. Gorącym syropem zalać
słoiki. W dużym garnku z dnem wyścielanym ściereczką zagotować wodę, ustawiać
słoiki tak, aby woda sięgała do ¾ wysokości i gotować na małym ogniu 15 – 20 minut.
Po zakończonej pasteryzacji wyjąć z garnka i przestudzić.
SMACZNEGO
28 lip 2015
Ciasto a'la Ferrero Rocher
Składniki:
8 jajek
180 g cukru
120 g mąki tortowej
40 g kakao
200 g orzechów
laskowych
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
Orzechy zmielić maszynką do mięsa, dwukrotnie.
Dodać
mąkę, kakao i proszek, dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do
białek dodać sól i ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier
nadal miksując. Kolejno, jedno po drugim, dodajemy żółtka, miksując na wolnych
obrotach.
Do ubitej piany, dodajemy stopniowo całą mąkę, mieszając delikatnie np.
trzepaczką. Gotowe ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 25x40 wyłożonej
papierem i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 40-45 minut do tzw. suchego
patyczka. Przestudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół.
Krem Rocher:
400 g serka
mascarpone
400 g
nutelli
100 g
mlecznej czekolady
½ szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mascarpone i nutellę przełożyć do miski,
zmiksować. Następnie dodać czekoladę i orzechy. Dokładnie wymieszać. Odstawić
do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
Krem
śmietankowy:
500 ml
śmietanki kremówki 36%
100 g serka
mascarpone
2 łyżki
cukru pudru
Śmietankę i
mascarpone przełożyć do miski, ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania
dodać cukier. Połączyć na wolnych obrotach miksera.
Do
nasączenia:
1/2 szklanki
likieru karmelowego lub orzechowego
1/4 szklanki
wody
Wymieszać.
Polewa:
100 g
mlecznej czekolady
100 ml
śmietanki kremówki 36%
1,5
łyżeczki miodu
W garnuszku o grubym dnie podgrzać śmietankę z miodem,
do wrzenia. Odstawić. Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do otrzymania
gładkiej konsystencji. Wystudzić.
Dodatkowo do
dekoracji:
250 ml
śmietanki 36%
1,5 łyżki
cukru pudru
Ubić na
sztywno, pod koniec dodać cukier.
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, poczekać aż
wsiąknie, wyłożyć ½ kremu Rocher, następnie cały krem śmietankowy. Przykryć wierzchnią
częścią biszkoptu. Nasączyć drugą porcją ponczu, poczekać aż wsiąknie, następnie
wyłożyć resztę kremu Rocher. Na wierzch wylać gęstniejącą polewę. Udekorować
bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
24 lip 2015
Kruche ciasteczka z maszynki
Składniki:
500 g mąki tortowej
200 g margaryny
30 g smalcu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietany 12%
szczypta soli
Mąkę wymieszać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki wkroić margarynę i smalec. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
500 g mąki tortowej
200 g margaryny
30 g smalcu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietany 12%
szczypta soli
Mąkę wymieszać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki wkroić margarynę i smalec. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 2
godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na części i przepuścić przez maszynkę
do mielenia mięsa z końcówką do robienia ciastek. Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 10-15
minut do zrumienienia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Posty (Atom)