29 gru 2015
Rafex
Bardzo dziękuję firmie Rafex za podjęcie współpracy ze mną. Firma zajmuje się sprzedażą hurtową i detaliczną różnych mieszanek przypraw, herbat, kaw i wiele wiele innych. Zapraszam do zapoznania się z ofertą na stronie sklepu internetowego.
Od firmy Rafex otrzymałam paczkę niespodziankę, a w niej ogromną ilość ciekawych produktów do przetestowania.
Karkówka suszona
Składniki:
1 kg ładnej karkówki
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki soli
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1/4 łyżeczki pikantnej papryki mielonej
Karkówkę myjemy, odcinamy błonki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso dokładnie nacieramy cukrem, wkładamy do formy i wstawiamy na 48 godzin do lodówki.
W tym czasie obracamy mięso i wylewamy sok, który zbierze się na dnie. Po 2 dniach, mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Karkówkę nacieramy 1/4 porcji soli, wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po upływie czasu z mięsa odlewamy płyn, nacieramy 1/4 częścią soli i ponownie wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy zioła, mieszamy. Powstałą masą nacieramy karkówkę i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Mięso wyjmujemy, przekładamy do siatki wędliniarskiej lub czystej podkolanówki. Wieszamy w przewiewnym miejscu na 5 dni. Po tym czasie mięso zdejmujemy i przechowujemy w lodówce.
Suszone wędliny kroimy na cienkie plasterki.
SMACZNEGO
27 gru 2015
Sałatka na krakersach
Składniki:
1,5 paczki krakersów
300 g makreli w pomidorach GRAAL
200 g sera żółtego
6 jajek
majonez
koperek
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek, oddzielić białka od żółtek. Zetrzeć na tartce na dużych oczkach do osobnych miseczek. Do każdego dodać po 2 łyżki majonezu, wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tartce, dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać. Makrele wraz z sosem rozdrobnić widelcem.
Przygotować formę do pieczenia wyłożoną papierem.
Sałatkę układać warstwami:
12 krakersów
ser żółty
12 krakersów
makrela z sosem
12 krakersów
białka
12 krakersów
żółtka
posiekany koperek
Sałatkę podajemy pokrojoną na kawałki.
SMACZNEGO
Śledzie na ostro z papryczkami jalapeno
Składniki:
6 płatów śledzi a'la matias
1 jabłko
kilka marynowanych papryczek jalapeno
mała cebula
1/2 cytryny
olej lniany lub rzepakowy
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki musztardy francuskiej
Śledzie wymoczyć przez 1 godzinę w wodzie. Odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać olejem i odstawić na 2 doby. Po tym czasie śledzie przełożyć do miseczki, skropić cytryną, dodać po pół łyżki majonezu i śmietany oraz 1 łyżkę musztardy. Wymieszać.
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki, dodać pokrojone papryczki. Skropić cytryną, wymieszać. Dodać po pół łyżki majonezu i śmietany oraz 1 łyżkę musztardy. Wymieszać.
Na półmisku ułożyć śledzie, na wierzch wyłożyć jabłka.
SMACZNEGO
22 gru 2015
Śledzie w curry z ogórkami konserwowymi
Składniki:
4-5 płatów śledzi a'la matias
mały słoik ogóreczków konserwowych
1/2 cebuli
Śledzie moczymy przez 1 godzinę w wodzie, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Ogórki odsączamy z zalewy (jeżeli mamy domowe duże ogórki, każdego kroimy na pół i w słupki).
Zalewa:
1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego
1/2 łyżeczki curry
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
W litrowym słoiku wymieszać składniki zalewy. Dodać pokrojone śledzie i ogórki. Zakręci i wstrząsnąć słoikiem aż do dokładnego połączenia składników. Odstawić do lodówki na 2 doby.
SMACZNEGO
21 gru 2015
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi
Składniki:
6 płatów śledzi a'la matjas
słoiczek pomidorów suszonych w oleju
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki koncentratu pomidorowego
cebula
2 łyżki octu winnego
Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Osuszamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Przekładamy na sitko i polewamy wrzątkiem. Ciepłą wkładamy do miski, dodajemy koncentrat, mieszamy. Dodajemy olej z pomidorów, pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, ocet i pokrojone orzechy. Mieszamy.
Na koniec dokładamy śledzie, delikatnie wszystko razem mieszamy. Najsmaczniejsze po 2-3 dniach.
SMACZNEGO
18 gru 2015
Placki z kiszonej kapusty
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
1 mała cebula
sól, pieprz, kminek
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 jajko
Kapustę razem z sokami przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 1 godzinę, aż kapusta będzie miękka. Odcedzamy, studzimy. Zimną kapustę odciskamy z wody i szatkujemy. Z mąki, wody, mleka i jajka przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego kapustę i przyprawy. Mieszamy.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.
SMACZNEGO
15 gru 2015
Dyniowe scones
Składniki:
350 g mąki tortowej
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta
soli
1 łyżka
cukru
50 g masła
250 g puree
z dyni
2 jajka
20 ml mleka
80 g suszonych
wiśni
Mąkę
przesiać, dodać proszek, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone w
drobną kostkę i wyrobić między palcami do połączenia. W osobnym naczyniu
zmiksować jajka, puree i mleko. Wsypać pokrojone na mniejsze kawałki wiśnie (można
zastąpić rodzynkami, żurawiną). Dodać mąkę i wymieszać. Powstanie gęste, klejące
ciasto.
Stolnicę posypać dużą ilością
mąki, przełożyć ciasto, znowu posypać mąką.
Rozwałkować na grubość 1,5 cm.
Szklanką o ostrych krawędziach wykrawać scones. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,
ułożyć scones i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 15 minut.
Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO
14 gru 2015
Dyniowe racuchy z jabłkami
Składniki:
500 g mąki tortowej
14 g drożdży
suchych
szczypta
soli
2 łyżki
cukru
1,5 szklanki
mleka
1 szklanka
puree z dyni
1 łyżka
ekstraktu z wanilii
4 duże
jabłka
Dodatkowo:
olej
cukier puder
Jabłka
obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Mleko z puree z dyni delikatnie podgrzać. Mąkę
przesiać do miski, dodać sól, drożdże, cukier, ekstrakt. Następnie dodać letnie
mleko. Wymieszać ręcznie. Do ciasta dodać jabłka. Ponownie wymieszać. Odstawić
w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Na patelni
rozgrzewamy olej, nabieramy pełną łyżkę ciasta i przekładamy na patelnię.
Smażymy na średniej mocy palnika (racuchy szybką się przypalają) przez kilka
minut, co jakiś czas obracając.
Podajemy np.
z cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Ciasto dyniowe z ananasem i orzechami
Składniki:
250 g dyni
300 g mąki tortowej
1 łyżeczka
cynamonu
200 g cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
3 duże jajka
½ łyżeczki
zapachu pomarańczowego
230 ml oleju
rzepakowego
250 g
ananasa z puszki
100 g
orzechów włoskich
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ananasa
odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy posiekać. Dynię obrać, zetrzeć
na tartce na średnich oczkach. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać proszek,
sodę, cynamon, wymieszać. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka mikserem.
Dodać cukier, zapach, olej, wymieszać.
Dodać ananasa, orzechy oraz dynię, wymieszać.
Następnie dodać mąkę i wymieszać
drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki
11x31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 165ºC przez
około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić wyjęte z formy.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Posty (Atom)