16 lis 2015
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym
Składniki:
250 g mięsa mielonego
1 mała cebula
4-5 ziemniaków
2 jajka
1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
sól, pieprz
Ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach, cebulę na miazgę. Dodajemy jajka, mięso i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Na rozgrzany olej wykładamy mieszankę, formując niewielkie płaskie placuszki, smażymy z obu stron na rumiano.
Wybornie smakują z keczupem.
SMACZNEGO.
10 lis 2015
Brownie z puree z czerwonych buraków
Składniki:
50 g kakao
175 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
200 g cukru
250 g buraków
czerwonych
3 jajka
200 g oleju rzepakowego
100 g czekolady
gorzkiej
Buraki ugotować,
wystudzić. Obrać ze skórki zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać jajka i olej,
zmiksować.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, proszek i cukier.
Czekoladę drobno posiekać. Do zmiksowanego puree, dodawać stopniowo, łyżka po
łyżce mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodać czekoladę wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 11x31wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać
ciasto. Piec w 170 stopniach przez 55 minut do tzw. suchego patyczka.
Polewa
czekoladowa
50
g gorzkiej czekolady
50 ml
śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka miodu
W garnuszku
podgrzać śmietanę kremówkę i miód, nie gotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po chwili wymieszać do uzyskania jednolitej
konsystencji. Wylać na wystudzone ciasto.
SMACZNEGO
4 lis 2015
Chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi
Składniki:
200
g masła
3/4 szklanki
cukru
1/4 szklanki
cukru brązowego trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
1 szklanka
mąki tortowej
3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
szczypta
soli
2,5 szklanki
płatków owsianych górskich
Masło z cukrami utrzeć mikserem, do otrzymania
miękkiego kremu. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować (wymieszałam ręcznie, mój mikser nie dał rady)
do otrzymania jednolitej masy.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta
robić kulki wielkości orzecha włoskiego, umieścić na blaszce, następnie
spłaszczyć je łyżką.
Układać w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC
przez około 15 - 20 minut do lekkiego zbrązowienia. Studzić na kratce.
SMACZNEGO
3 lis 2015
Surówka z kapusty kiszonej
Składniki:
350 g kapusty kiszonej
1 mała marchewka
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki kminku
pieprz
2-3 łyżki oleju z pestek dyni
Kapustę odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać olej. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
SMACZNEGO
Sałatka z pestkami słonecznika
Składniki:
puszka ananasów w plastrach
200 g słonecznika łuskanego
5 jajek
2 jabłka
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki zalewy z ananasów
1 łyżeczka cytryny
6 łyżek majonezu
pieprz
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Jabłka obrać ze skóry. Ananasa odsączyć. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać słonecznik i dokładnie wymieszać.
W miseczce połączyć majonez, miód, sok z cytryny, pieprz i zalewę z ananasów. Dodać do sałatki. Całość dokładnie przemieszać.
SMACZNEGO
2 lis 2015
Krwawe paluszki wiedźmy
Składniki:
225 g zimnego
masła
3/4 szklanki
cukru
1 jajko
2 łyżeczki
ekstraktu z wanilii
2 i 2/3
szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
soli
Wszystkie
składniki zagnieść. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Dodatkowo:
80 g
blanszowanych migdałów
marmolada
Po tym
czasie ciasto wyjąć z lodówki, odcinać po kawałku i formować palce. Na końcu ciastka wciskamy migdał.
Migdał
zdejmujemy i ślad po nim smarujemy marmoladą. Ponownie umieszczamy w tym
miejscu migdał.
Przed pieczeniem ciastka chłodzimy 10-15 minut w lodówce.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 15 minut w 200 stopniach do
delikatnego zrumienienia.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Posty (Atom)