Składniki:
2,5 kg
ogórków
4 cebule
pęczek natki
pietruszki
2 łyżki soli
zalewa:
½ szklanki oleju
½ szklanki octu 10%
½ szklanki cukru
½ łyżki mielonego pieprzu czarnego
½ łyżki soli
Ogórki
obieramy ze skóry, ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w
piórka, natkę siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski,
posypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny.
W tym czasie składniki zalewy
podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru, studzimy. Po odstaniu z ogórków
wylewamy powstały sok, dodajemy zalewę, mieszamy, przekładamy do słoików, ugniatając
łyżką.
Do ogórków dolewamy pozostałą w misce zalewę. Zakręcamy. Pasteryzujemy
15 minut.
SMACZNEGO
Fajny przepis.Już słoik wyjęłam i będę robić.Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń