29 paź 2015
Placuszki dyniowe z marchewką i ziemniakiem
Składniki:
300 g dyni obranej
1 duża marchewka
3 średnie ziemniaki
2 jajka
3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej
sól, pieprz
Warzywa zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie, dodać więcej mąki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Podawać ze śmietaną.
SMACZNEGO
26 paź 2015
Smażona cukinia
Składniki:
1 średnia cukinia
olej
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Cukinie myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki. Delikatnie pędzlujemy olejem i posypujemy przyprawami, z obu stron.
Smażymy na teflonowej patelni bez dodatku oleju, do zrumieniania.
Idealny dodatek do obiadu, jako zamiennik tradycyjnej surówki.
SMACZNEGO
Biszkoptowe z kremem dyniowym
Składniki na
biszkopt:
3/4 szklanki
oleju rzepakowego
pół szklanki
wody
1 szklanka
cukru
3
łyżki kakao (płaskie)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, mieszać
do rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Po
wystudzeniu:
5 jajek,
białka i żółtka oddzielnie
pół szklanki
drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki
mąki pszennej
1 łyżka przyprawy
do piernika
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli
ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, a następnie
żółtka. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie zmiksować na wolnych
obrotach miksera. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem
i sodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40,
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw.
suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty.
Krem dyniowy:
500 g serka mascarpone
400 g puree
z dyni
5
łyżek cukru pudru
2
łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki
żelatyny
30 ml wody
Serek i puree z dyni powinny być schłodzone. Żelatynę
zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać na ogniu (nie
doprowadzić do wrzenia), ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Wystudzić. Do miski przełożyć serek i puder, zmiksować. Dodać puree i
cynamon, zmiksować. Do żelatyny dodać łyżkę kremu, połączyć a następnie całość
przełożyć do reszty kremu. Zmiksować.
Nasączenie:
pół szklanki
kawy
Dodatkowo:
290g powideł
śliwkowych
1 szklanka
drobno posiekanych orzechów włoskich
cynamon
Polewa
czekoladowa:
100 g
gorzkiej czekolady
100 ml
śmietanki kremówki 30%
1 łyżka
masła
W garnuszku podgrzać śmietankę i masło. Zdjąć z
palnika. Dodać posiekaną czekoladę,
odczekać chwilę, aż czekolada zmięknie, następnie całość wymieszać i odstawić
do wystudzenia.
Wykonanie:
Pierwszy blat ciasta nasączyć połową kawy. Posmarować
powidłami. Wyłożyć krem dyniowy. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć
resztą kawy. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową, wyrównać. Posypać orzeszkami
i oprószyć cynamonem.
SMACZNEGO
23 paź 2015
WSPÓŁPRACA
* Testowania produktów spożywczych
* Konkursów dla blogerów
* Testowania urządzeń i gadżetów kuchennych
* Reklam na blogu
Osoby zainteresowane współpracą proszę o kontakt:
e-mail : kulinarnyswiatdomi@gmail.com
Pasztet z ćwiartek kurczaka
Składniki:
6 średnich
ćwiartek
2 marchewki
½ selera
cebula
2 czerstwe
bułki
3 ząbki
czosnku
2 jajka
pęczek natki
pietruszki
sól, pieprz
szczypta gałki
muszkatołowej
1/4 kostki smalcu
1/4 kostki smalcu
Mięso
dokładnie myjemy i gotujemy z warzywami, przyprawami (ziele angielski, listek
laurowy), tak jak na rosół. Mięso wyjmujemy, studzimy i usuwamy kości.
Cebulę
kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Mięso, warzywa, czosnek, namoczoną
odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, cebulkę
i przyprawy.
Dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki o wymiarach 11x31 wyłożonej
papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki smalec. Pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO
21 paź 2015
Puree z dynii pieczonej
Składniki:
dynia
Dynię umyć, przeciąć na pół. Pestki wyjąć (pestki dyni można oczyścić
i ususzyć na gazecie), za pomocą łyżki oczyścić środek. Dynię kroimy na
mniejsze kawałki jak na zdjęciu.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach, przez 60-70 minut, do momentu, aż w miąższ
bez problemu wbijemy widelec.
Wystudzić. Obrać ze skórki. Upieczony miąższ
zmiksować blenderem na gładką masę. Puree przechowujemy w lodówce przez kilka
dni lub możemy zamrozić.
Idealny dodatek do pysznych wypieków i dań obiadowych.
SMACZNEGO
19 paź 2015
Ciasto Leon
Ciasto miodowe:
350 g mąki tortowej
150 g cukru
1 jajko
150 g margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki przekładamy do miski, ręcznie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach, w formie o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy.
Biszkopt:
4 jajka
160 g cukru
100 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, a następnie kolejno dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Krem budyniowy:
500 ml mleka
200 g masła
150 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Szklankę mleka zagotowujemy , pozostałe mleko mieszamy z mąkami. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę, mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń, ciągle miksując do połączenia. Masę dzielimy na 4 części.
Krem jabłkowy:
1,5 kg jabłek
1 galaretka czerwona
1 galaretka cytrynowa
1/2 szkl wody
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy na patelnię teflonową i prażymy do miękkości.
Wodę zagotowujemy, rozlewamy po równo do 2 kubeczków, w każdym rozpuszczamy galaretkę. Jabłka dzielimy na 2 części, do każdej dodajemy galaretkę. Odstawiamy do wystudzenia.
Wykonanie:
Na spodzie umieszczamy placek miodowy. Wykładamy ¼ budyniu.
Następnie jabłka z galaretką czerwoną. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy
kolejną porcję budyniu. Biszkopt. Porcja budyniu. Kolejno jabłka z galaretką
cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Ostatnia porcja budyniu. Na wierzch placek miodowy.
Ciasto
można wykończyć polewą z czekolady.
Polewa:
1/3
tabliczki gorzkiej czekolady
35
g masła
Składniki
umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie wymieszać do
dokładnego połączenia. Wykładać ciepłe na wierzch ciasta.
Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Posty (Atom)