26 mar 2017
Pasta z awokado i białym serem
Składniki:
awokado
130 g sera białego półtłustego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Miąższ z awokado przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem na papke. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Ser biały rozkruszyć w dłoniach, przełożyć do miseczki z awokado. Dodać przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać. Podawać z ulubionym pieczywem.
SMACZNEGO
23 mar 2017
Ciasto kawowe z polewą z białej czekolady
Składniki:
225 g masła
225 g mąki tortowej
3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
kakao
180 g cukru
4 jajka
3 łyżki kawy
rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody (u mnie zbożowa)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mąkę z kakao, proszkiem i sodą przesiać, odstawić. Masło utrzeć z cukrem do
otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po
każdym dodaniu. Dodać przestudzoną kawę, wymieszać.
Na koniec dodać przesiane
składniki i wymieszać rózgą kuchenną.
Ciasto przełożyć do formy 23x23 cm,
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut,
do tzw. suchego patyczka.
Polewa:
115 g białej
czekolady
55 g masła
3 łyżki
mleka
140 g cukru
pudru, przesianego
Czekoladę połamać, wrzucić do garnuszka razem z masłem
i mlekiem. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać
przesiany cukier i wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Ciepłą masą polać
ciasto. Oprószyć kakao.
SMACZNEGO
20 mar 2017
Ślimaczki dyniowo-cynamonowe
Składniki:
7 g drożdży
suchych
60 ml wody
80
ml mleka
1 jajko
3/4 szklanki
pure z dyni
20
g masła, roztopionego
3 i 1/4
szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki
brązowego cukru
1 łyżeczka
soli
1/2 łyżeczki
cynamonu
1/4 łyżeczki
zmielonego imbiru
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki
i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 - 2 godziny).
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić, rozwałkować na prostokąt.
Nadzienie:
90 g masła
1/4 szklanki
cukru
1/2 szklanki
brązowego cukru
2 łyżeczki
cynamonu
1/2 łyżeczki
zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki
zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki
zmielonej gałki muszkatołowej
Masło roztopić, przestudzić. Cukry wymieszać z
przyprawami. Masłem posmarować rozwałkowane ciasto, posypać mieszanką cukru z
przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na równe części,
otrzymując ślimaczki. Bułeczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.
Przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia (30 minut).
Ślimaczki pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
SMACZNEGO
19 mar 2017
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Składniki:
1 kg dyni (po
obraniu)
5 ziemniaków
1 cebula
4 ząbki
czosnku
2 łyżeczki
mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki
mielonej ostrej papryki
2 łyżeczki
przyprawy curry
1 łyżeczka imbiru
w proszku
1 puszka mleka
kokosowego
Dynię obrać
ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też
pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. W dużym garnku na 3-4
łyżkach oleju podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać dynię i ziemniaki, smażyć ok
10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać przyprawy i wymieszać z warzywami. Całość
zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła warzywa, zagotować. Gotować na małym ogniu
aż warzywa zmiękną. Mleko kokosowe (kilka łyżek zostawić do dekoracji) dodać do
ciepłej zupy, wymieszać. Całość zmiksować na krem. Podawać na ciepło.
Do dekoracji:
suszone pomidory
natka pietruszki
mleko kokosowe
SMACZNEGO
Ciasto czekoladowe
Składniki:
120 g masła
1,5 szklanki
cukru
3 jajka
kilka kropel
zapachu waniliowego
110 g
gorzkiej czekolady
260 g mąki tortowej
35 g kakao
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1,5 szklanki
mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mąkę z kakao i proszkiem przesiać, odstawić. Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem.
Dodawać jajka,
jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać
czekoladę, ciągle miksując. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie rózgą kuchenną.
Na koniec w 4 turach dodawać mleko, wmieszać delikatnie do ciasta.
Formę o
wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać.
Pieczemy w 165 stopniach przez ok 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Posty (Atom)