Składniki:
8 jajek
180 g cukru
120 g mąki tortowej
40 g kakao
200 g orzechów
laskowych
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
Orzechy zmielić maszynką do mięsa, dwukrotnie.
Dodać
mąkę, kakao i proszek, dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do
białek dodać sól i ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier
nadal miksując. Kolejno, jedno po drugim, dodajemy żółtka, miksując na wolnych
obrotach.
Do ubitej piany, dodajemy stopniowo całą mąkę, mieszając delikatnie np.
trzepaczką. Gotowe ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 25x40 wyłożonej
papierem i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 40-45 minut do tzw. suchego
patyczka. Przestudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół.
Krem Rocher:
400 g serka
mascarpone
400 g
nutelli
100 g
mlecznej czekolady
½ szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mascarpone i nutellę przełożyć do miski,
zmiksować. Następnie dodać czekoladę i orzechy. Dokładnie wymieszać. Odstawić
do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
Krem
śmietankowy:
500 ml
śmietanki kremówki 36%
100 g serka
mascarpone
2 łyżki
cukru pudru
Śmietankę i
mascarpone przełożyć do miski, ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania
dodać cukier. Połączyć na wolnych obrotach miksera.
Do
nasączenia:
1/2 szklanki
likieru karmelowego lub orzechowego
1/4 szklanki
wody
Wymieszać.
Polewa:
100 g
mlecznej czekolady
100 ml
śmietanki kremówki 36%
1,5
łyżeczki miodu
W garnuszku o grubym dnie podgrzać śmietankę z miodem,
do wrzenia. Odstawić. Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do otrzymania
gładkiej konsystencji. Wystudzić.
Dodatkowo do
dekoracji:
250 ml
śmietanki 36%
1,5 łyżki
cukru pudru
Ubić na
sztywno, pod koniec dodać cukier.
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, poczekać aż
wsiąknie, wyłożyć ½ kremu Rocher, następnie cały krem śmietankowy. Przykryć wierzchnią
częścią biszkoptu. Nasączyć drugą porcją ponczu, poczekać aż wsiąknie, następnie
wyłożyć resztę kremu Rocher. Na wierzch wylać gęstniejącą polewę. Udekorować
bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
Ojej moje smaki, to musiało być pyszne:-) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńo tak. Bardzo pyszne :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda)))
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMam pytanie. Czy 200g orzechów to jest 1/2 szkl orzechów? Czyli calość tych orzechów dajemy do kremu Rocher? Czy dobrze zrozumialam?
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem, czy 200 g to 1/2 szklanki. W przepisie 200 g orzechów zmielonych idzie do biszkoptu, i dodatkowo 1/2 szklanki posiekanych do kremu. Ja kupiłam orzechy pakowane po 200 g więc nie sprawdzałam ich przeliczniku... Pozdrawiam
Usuńbomba kaloryczna wielka, ale smak zapewne nieziemski!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie:)
Koniecznie muszą być orzechy laskowe?
OdpowiedzUsuńMożna zmienić orzechy np na włoskie, ale może to zmienić smak ciasta...
UsuńA miałam ograniczyć słodycze :D muszę spróbować tego placka :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto ale po swojemu tzn.dałam 330 ml śmietany 30 % i to wystarczyło do kremu śmietankowego, z którego zostawiłam trochę na wierzch ciasta.Nie robiłam polewy nie trzeba.Ciasto jest smaczne.
OdpowiedzUsuńbomba kaloryczna wielka, ale smak zapewne nieziemski!
OdpowiedzUsuńAle fajne ciastko!!
OdpowiedzUsuń