Składniki:
2 kg
truskawek
500 ml wódki
300 ml
spirytusu
cytryna
600 g cukru
150 ml wody
Truskawki
umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do słoja i zasypać
300 g cukru, przykryć gazą i odstawić na dobę w ciepłe miejsce, aby owoce
puściły sok. Następnego dnia do owoców wlać alkohol, zamieszać i odstawić na 7
dni.
Po tym czasie nalewkę zlać, przelewając przez gazę, owoce odcisnąć. W
dużym garnku zagotować wodę z 300 g cukru, co jakiś czas mieszamy, aby cukier się
rozpuścił. Syrop delikatnie zgęstnieje, wystudzić. Dodać wyciśnięty sok z
cytryny i zlaną nalewkę, dokładnie wymieszać. Przelewać nalewkę do butelek,
ponownie filtrując przez gazę. Odstawić na co najmniej 6 miesięcy. Im dłużej
nalewka postoi tym jest smaczniejsza. Z tego przepisu wyszło mi 2 litry nalewki.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz