Składniki:
500 g sera
białego półtłustego
2 jajka
1 żółtko
3 łyżki śmietany
18%
4 łyżki cukru
kilka kropel
zapachu waniliowego
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
2 - 3
szklanki mąki pszennej
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser biały
rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i zagnieść na elastyczne,
nieklejące ciasto (na początek wsypać 2 szklanki mąki i w razie potrzeby dosypać,
u mnie wyszło 2 i 2/3 szklanki). Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką
na grubość około 0,5 cm i wycinać oponki przy pomocy szklanki i kieliszka.
Oponki wrzucamy na rozgrzany (do 175 stopni) olej, smażymy z obu stron na złoty
kolor.
Odsączyć na papierze z nadmiaru oleju. Po wystudzeniu posypać cukrem
pudrem.
Środki
oponek usmażyłam na mini pączusie.
SMACZNEGO
Kocham takie <3
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Jest napisane 2 jajka, 1 żółtko. Rozumiem że dwa całe jajka + jedno żółtko ?
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńZrobiłam. Wyszły super :)
OdpowiedzUsuń