24 maj 2017

Ciasto Pina Colada




Składniki:
125 g masła
150 g cukru
3 duże jajka
otarta skórka z 1 cytryny
25 ml soku z cytryny
150 ml syropu z ananasów (z puszki)
puszka ananasów
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Cytrynę umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę. Mąkę przesiać z proszkiem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu na małych obrotach. Dodać skórkę z cytryny i zmiksować. Stopniowo najlepiej w 3 turach dodawać mąkę, na zmianę z sokiem cytrynowym i syropem z ananasów (z puszki) ,wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Ciasto może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek.


Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać ciasto, na wierzchu ułożyć kawałeczki ananasa. 


Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zimne ciasto polukrować i oprószyć wiórkami kokosowymi.



Lukier kokosowy:
2/3  szklanki cukru pudru
2 - 3 łyżki likieru kokosowego
dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia


Składniki na lukier wymieszać do połączenia. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - likieru.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz