Składniki:
125 g masła
150 g cukru
3 duże jajka
otarta
skórka z 1 cytryny
25 ml soku z
cytryny
150 ml syropu
z ananasów (z puszki)
puszka ananasów
225 g mąki
pszennej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Cytrynę umyć
i sparzyć. Zetrzeć skórkę. Mąkę przesiać z proszkiem, odstawić. Masło utrzeć z
cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując
po każdym dodaniu na małych obrotach. Dodać skórkę z cytryny i zmiksować. Stopniowo
najlepiej w 3 turach dodawać mąkę, na zmianę z sokiem cytrynowym i syropem z
ananasów (z puszki) ,wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników.
Ciasto może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek.
Tortownicę o
średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać ciasto, na
wierzchu ułożyć kawałeczki ananasa.
Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 -
45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zimne ciasto polukrować i
oprószyć wiórkami kokosowymi.
Lukier
kokosowy:
2/3 szklanki cukru pudru
2 - 3 łyżki
likieru kokosowego
dodatkowo:
wiórki kokosowe do oprószenia
Składniki na
lukier wymieszać do połączenia. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej
cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - likieru.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz