Składniki:
2 szklanki
mąki tortowej
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
225 g masła
1 szklanka cukru
4 duże jajka
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
½ szklanki mleka
120 g
gorzkiej czekolady
Wszystkie
składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Czekoladę
pokruszyć, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem,
odstawić. Masło z cukrem zmiksować, do otrzymania jasnej, puszystej masy.
Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu. Dodać wanilie i sól,
zmiksować. Na koniec dodać mąkę i mleko, wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto
podzielić na 2 części. Do jednej dodać czekoladę, wymieszać. Keksówke o
wymiarach 11x31 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wykładać na zmianę,
raz ciemne, raz jasne.
Po wyłożeniu przemieszać delikatnie patyczkiem do
pieczenia.
Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 70 minut do tzw. suchego
patyczka. Studzić wyjęte z formy.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz