25 maj 2017

Babka marmurkowa




Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
1 i ¼  łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
225 g masła
1 szklanka cukru
4 duże jajka
½  łyżeczki ekstraktu z wanilii
½  szklanki mleka
120 g gorzkiej czekolady



Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Czekoladę pokruszyć, rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, odstawić. Masło z cukrem zmiksować, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu. Dodać wanilie i sól, zmiksować. Na koniec dodać mąkę i mleko, wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać czekoladę, wymieszać. Keksówke o wymiarach 11x31 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wykładać na zmianę, raz ciemne, raz jasne. 


Po wyłożeniu przemieszać delikatnie patyczkiem do pieczenia. 


Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 70 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić wyjęte z formy.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz