Składniki:
3 żółtka
30 g cukru
½ łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
150 g
mąki
100 g masła
Wszystkie
składniki powinny być schłodzone.
Powyższe składniki
zagnieść ręcznie. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce
przez 60 minut lub dłużej. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Zimnym ciastem wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem. Piec w
temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut. Wystudzić.
Galaretka z
bananami i ananasem:
4 duże
banany
puszka
ananasów
3 cytrynowe
galaretki
3,5 szklanki
wody
Galaretki
rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Wystudzić. Odłożyć do lodówki do
lekkiego stężenia.
Banany
obrać, przekroić wzdłuż na pół. Ananasy pokroić na cząstki. Banany wyłożyć na
kruche ciasto, a na nie ananasy.
Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na owoce, wstawić
do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.
Krem
śmietankowy:
500 ml
śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
250 g serka
mascarpone zimnego
3 łyżki
cukru pudru
Wszystkie
składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem
wykładamy na galaretkę.
Czekoladowa
beza:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej
60 g
gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę
połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Białka ze
szczyptą soli ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ubijając na najmniejszych
obrotach miksera. Następnie dodać mąkę, nadal ubijając. Na koniec dodać
roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką (nie mieszać do
całkowitego połączenia). Blachę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do
pieczenia. Papier wyjąć, blachę odwrócić do góry dnem, położyć papier, bezę
rozsmarować na papierze. Pieczemy w 140 stopniach przez ok 60 minut. Beza
powinna być chrupka, lekko popękana. Wystudzić. Zimną beze przekładamy na krem.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń