24 maj 2017

Bananowa chmurka




Składniki:
3 żółtka
30 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki
100 g masła


Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Powyższe składniki zagnieść ręcznie. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut lub dłużej. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimnym ciastem wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut. Wystudzić.


Galaretka z bananami i ananasem:
4 duże banany
puszka ananasów
3 cytrynowe galaretki
3,5 szklanki wody


Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Wystudzić. Odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia.
Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół. Ananasy pokroić na cząstki. Banany wyłożyć na kruche ciasto, a na nie ananasy. 


Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na owoce, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.



Krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
250 g serka mascarpone zimnego
3 łyżki cukru pudru


Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem wykładamy na galaretkę.


Czekoladowa beza:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
60 g gorzkiej czekolady


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ubijając na najmniejszych obrotach miksera. Następnie dodać mąkę, nadal ubijając. Na koniec dodać roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką (nie mieszać do całkowitego połączenia). Blachę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wyjąć, blachę odwrócić do góry dnem, położyć papier, bezę rozsmarować na papierze. Pieczemy w 140 stopniach przez ok 60 minut. Beza powinna być chrupka, lekko popękana. Wystudzić. Zimną beze przekładamy na krem. Ciasto przechowujemy w lodówce.


SMACZNEGO

1 komentarz: