Składniki:
3 szklanki
startej cukinii (po odciśnięciu)
1 marchewka
1 i ¾
szklanki bułki tartej
3 jajka
200 g
żółtego sera
2 ząbki
czosnku
3 średnie
cebule
½ szklanki
oleju
1 łyżka
suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka
suszonego tymianku
sól, pieprz
Cukinię myjemy, obieramy ze skóry i oczyszczamy. Ścieramy na tarce o grubych
oczkach, przekładamy do sitka, zasypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na 30 minut, aby cukinia puściła sok. Cebulę i czosnek
drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju, aż cebula się delikatnie
zrumieni, studzimy. Do dużej miski,
ścieramy na tartce na dużych oczkach, ser i marchewkę, dodajemy cebulkę, olej,
przyprawy oraz żółtka. Cukinię bardzo mocno odciskamy z nadmiaru wody,
odmierzamy 3 szklanki i przekładamy do
miski.
Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do gotowej
masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Przekładamy do keksówki o wymiarach 11x31 wyłożonej papierem do pieczenia,
wierzch wygładzamy, smarujemy 2 łyżkami oleju.
Pieczemy 70-80 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w foremce.
SMACZNEGO
Bardzo ciekawy przepis. Według mnie w wersji bez mąki pszennej idealnie zastąpi mąka owsiana, ryżowa bądź jaglana. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń