7 paź 2016

Pasztet z cukinii





Składniki:
3 szklanki startej cukinii (po odciśnięciu)
1 marchewka
1 i ¾ szklanki bułki tartej
3 jajka
200 g żółtego sera
2 ząbki czosnku
3 średnie cebule
½ szklanki oleju
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka suszonego tymianku
sól, pieprz



Cukinię myjemy, obieramy ze skóry  i oczyszczamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do sitka, zasypujemy 2 łyżkami  soli, mieszamy i odstawiamy na 30 minut,  aby cukinia puściła sok. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju, aż cebula się delikatnie zrumieni, studzimy.  Do dużej miski, ścieramy na tartce na dużych oczkach, ser i marchewkę, dodajemy cebulkę, olej, przyprawy oraz żółtka. Cukinię bardzo mocno odciskamy z nadmiaru wody, odmierzamy 3 szklanki i przekładamy  do miski. 


Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do gotowej masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.   


Przekładamy do keksówki o wymiarach 11x31 wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wygładzamy, smarujemy 2 łyżkami oleju.   


Pieczemy 70-80 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w foremce.


 

SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Według mnie w wersji bez mąki pszennej idealnie zastąpi mąka owsiana, ryżowa bądź jaglana. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń