13 sie 2017

Sałatka z ogórków z koncentratem pomidorowym




Składniki
2,5 kg ogórków
4 cebule
2 łyżki soli
200 g koncentratu pomidorowego

zalewa:
½  szklanki oleju
½  szklanki octu 10%
½  szklanki cukru
½  łyżki mielonego pieprzu czarnego
½ łyżki soli


Ogórki obieramy ze skóry, ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, posypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny. W tym czasie składniki zalewy podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru, studzimy. Po odstaniu z ogórków wylewamy powstały sok, dodajemy koncentrat i zalewę, mieszamy. 


Przekładamy do słoików, ugniatając łyżką. Do ogórków dolewamy pozostałą w misce zalewę.  Zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.
 
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz