28 lip 2015

Ciasto a'la Ferrero Rocher





Składniki:
8 jajek
180 g cukru
120 g mąki tortowej
40 g kakao
200 g orzechów laskowych
½  łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Orzechy zmielić maszynką do mięsa, dwukrotnie. 


Dodać mąkę, kakao i proszek, dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier nadal miksując. Kolejno, jedno po drugim, dodajemy żółtka, miksując na wolnych obrotach. 


Do ubitej piany, dodajemy stopniowo całą mąkę, mieszając delikatnie np. trzepaczką. Gotowe ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 25x40 wyłożonej papierem i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół.




Krem Rocher:
400 g serka mascarpone
400 g nutelli
100 g mlecznej czekolady
½  szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.  Mascarpone i nutellę przełożyć do miski, zmiksować. Następnie dodać czekoladę i orzechy. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.




Krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 36%
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Śmietankę  i mascarpone przełożyć do miski, ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć na wolnych obrotach miksera.



Do nasączenia:
1/2 szklanki likieru karmelowego lub orzechowego
1/4 szklanki wody

Wymieszać.



Polewa:
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 36%
1,5 łyżeczki miodu

W garnuszku o grubym dnie podgrzać śmietankę z miodem, do wrzenia. Odstawić. Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Wystudzić.



Dodatkowo do dekoracji:
250 ml śmietanki 36%
1,5 łyżki cukru pudru

Ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier.




Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, poczekać aż wsiąknie, wyłożyć ½ kremu Rocher, następnie cały krem śmietankowy. Przykryć wierzchnią częścią biszkoptu. Nasączyć drugą porcją  ponczu, poczekać aż wsiąknie, następnie wyłożyć resztę kremu Rocher. Na wierzch wylać gęstniejącą polewę. Udekorować bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce.
 

SMACZNEGO

13 komentarzy:

  1. Ojej moje smaki, to musiało być pyszne:-) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie. Czy 200g orzechów to jest 1/2 szkl orzechów? Czyli calość tych orzechów dajemy do kremu Rocher? Czy dobrze zrozumialam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem, czy 200 g to 1/2 szklanki. W przepisie 200 g orzechów zmielonych idzie do biszkoptu, i dodatkowo 1/2 szklanki posiekanych do kremu. Ja kupiłam orzechy pakowane po 200 g więc nie sprawdzałam ich przeliczniku... Pozdrawiam

      Usuń
  4. bomba kaloryczna wielka, ale smak zapewne nieziemski!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszą być orzechy laskowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zmienić orzechy np na włoskie, ale może to zmienić smak ciasta...

      Usuń
  6. A miałam ograniczyć słodycze :D muszę spróbować tego placka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam to ciasto ale po swojemu tzn.dałam 330 ml śmietany 30 % i to wystarczyło do kremu śmietankowego, z którego zostawiłam trochę na wierzch ciasta.Nie robiłam polewy nie trzeba.Ciasto jest smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. bomba kaloryczna wielka, ale smak zapewne nieziemski!

    OdpowiedzUsuń