2 sty 2015

Calzone




Składniki:
450 g mąki tortowej
1 łyżeczka soli
8 g drożdży suchych
2 łyżki oleju
250 ml mleka


Suche składniki umieścić w misce. Dodać olej oraz ciepłe mleko. Ciasto dokładnie wymieszać na gładką masę. Uformować kulę, naoliwić delikatnie olejem i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.  Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło. Ciasto powinno być cienkie.



Farsz (składniki mogą być dowolne):
6 pieczarek
½ piersi z kurczaka
½ papryki czerwonej
½ sera mozzarella w kulce
oliwki zielone
150 g sera żółtego
ulubione przyprawy


Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą np. kebab-gyros. Usmażyć i wystudzić. Pieczarki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki.
Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi.



Całość pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do ładnego zrumienienia.

SMACZNEGO

9 komentarzy:

  1. Tyle czasu się za nie zabieram i jak dotąd nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile porcji z tego ciasta wychodzi? Tak jak na zdjeciu 2szt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanego przepisu wyszły 3 sztuki calzone jak na zdjęciu. Pozdrawiam

      Usuń
  3. 3 sztuki? to co z 4 częścią ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 część piekę bez nadzienia dla dziecka :)

      Usuń
  4. A czy jak się da surowe pieczarki to przy pieczeniu nie bd wody bo pieczarki puszczaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszeczke na pewno puszczą, ale przy takiej ilości tego się nie odczuje, można także grzyby wcześniej podsmażyć.

      Usuń