18 lut 2017

Oponki z serem białym




Składniki:

500 g sera białego półtłustego

2 jajka

1 żółtko

3 łyżki śmietany 18%

4 łyżki cukru

kilka kropel zapachu waniliowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 - 3 szklanki mąki pszennej




Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Ser biały rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i zagnieść na elastyczne, nieklejące ciasto (na początek wsypać 2 szklanki mąki i w razie potrzeby dosypać, u mnie wyszło 2 i 2/3 szklanki). Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 0,5 cm i wycinać oponki przy pomocy szklanki i kieliszka. 



Oponki wrzucamy na rozgrzany (do 175 stopni) olej, smażymy z obu stron na złoty kolor. 



Odsączyć na papierze z nadmiaru oleju. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Środki oponek usmażyłam na mini pączusie.





SMACZNEGO

4 komentarze:

  1. Kocham takie <3
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest napisane 2 jajka, 1 żółtko. Rozumiem że dwa całe jajka + jedno żółtko ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam. Wyszły super :)

    OdpowiedzUsuń