13 sie 2017

Sałatka z ogórków z natką pietruszki




Składniki:
2,5 kg ogórków
4 cebule 
pęczek natki pietruszki
2 łyżki soli

zalewa:
½  szklanki oleju
½  szklanki octu 10%
½  szklanki cukru
½  łyżki mielonego pieprzu czarnego
½ łyżki soli


Ogórki obieramy ze skóry, ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, natkę siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, posypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny. 


W tym czasie składniki zalewy podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru, studzimy. Po odstaniu z ogórków wylewamy powstały sok, dodajemy zalewę, mieszamy, przekładamy do słoików, ugniatając łyżką. 


Do ogórków dolewamy pozostałą w misce zalewę. Zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut.


SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Fajny przepis.Już słoik wyjęłam i będę robić.Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń