18 wrz 2017

Ciasto Kubuś




Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
100 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Mąki przesiać razem, odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 165 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimny biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z ½ cytryny.


Krem budyniowy:
1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny
3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżki cukru
200 g masła


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Sok przelać do garnka, zostawiając ½ szklanki w której rozpuścimy proszek budyniowy.  Sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić w temperaturze pokojowej, wierzch budyniu przykryć folią. Masło zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy, dodawać po łyżce zimny budyń, miksując po każdym dodaniu, do otrzymania gładkiej masy. 



Krem wyłożyć na nasączony biszkopt, schłodzić do stężenia.


Masa śmietanowa:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru


Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki przełożyć do miski, zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Masę wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać.


Dodatkowo:
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady

Czekolady zetrzeć na tartce na grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem, rozprowadzając równomiernie.

Ciasto schłodzić w lodówce.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz