Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki
cukru
100 g mąki tortowej
40 g mąki
ziemniaczanej
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać razem, odstawić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie
stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, miksując na najmniejszych obrotach
miksera. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Na koniec
dodać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Blachę o
wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w 165 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimny
biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z ½ cytryny.
Krem
budyniowy:
1 litr soku
przecierowego typu Kubuś, smak dowolny
3 opakowania
budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżki
cukru
200 g masła
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sok przelać do garnka, zostawiając
½ szklanki w której rozpuścimy proszek budyniowy. Sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń,
doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić w
temperaturze pokojowej, wierzch budyniu przykryć folią. Masło zmiksować do
otrzymania jasnej, puszystej masy, dodawać po łyżce zimny budyń, miksując po
każdym dodaniu, do otrzymania gładkiej masy.
Krem wyłożyć na nasączony
biszkopt, schłodzić do stężenia.
Masa śmietanowa:
250 g serka
mascarpone
500 ml
śmietanki kremówki 36%
3 łyżki
cukru pudru
Wszystkie składniki
powinny być schłodzone.
Składniki przełożyć
do miski, zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Masę wyłożyć na krem
budyniowy, wyrównać.
Dodatkowo:
50 g
mlecznej czekolady
50 g gorzkiej
czekolady
Czekolady
zetrzeć na tartce na grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem, rozprowadzając
równomiernie.
Ciasto
schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz