23 sie 2017

Arbuzowiec na zimno




Składniki:
okrągłe biszkopty
1,2  kg arbuza
30 g żelatyny w proszku
100 ml zimnej wody
250 g jogurtu naturalnego
70 g cukru pudru
1 galaretka wiśniowa
250 ml wody



Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, na spodzie poukładać biszkopty. Arbuza obrać ze skórki, odpestkować, zmiksować na gładkie pure. Pure podzielić na 2 równe części. Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, następnie podgrzać do rozpuszczenia, nie gotować. Pierwszą porcję pure zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem i połową żelatyny. Lekko tężejącą masę wylać na biszkopty, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wystudzić. Drugą porcję pure zmiksować z galaretką i pozostałą żelatyną. Lekko tężejącą wylać na jasną masę arbuzową. Schłodzić w lodówce.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz