Składniki:
okrągłe
biszkopty
1,2 kg arbuza
30 g
żelatyny w proszku
100 ml
zimnej wody
250 g
jogurtu naturalnego
70 g cukru
pudru
1 galaretka
wiśniowa
250 ml wody
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, na spodzie poukładać biszkopty. Arbuza
obrać ze skórki, odpestkować, zmiksować na gładkie pure. Pure podzielić na 2 równe
części. Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, następnie podgrzać
do rozpuszczenia, nie gotować. Pierwszą porcję pure zmiksować z jogurtem,
cukrem pudrem i połową żelatyny. Lekko tężejącą masę wylać na biszkopty,
wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Galaretkę rozpuścić w 250 ml
gorącej wody, wystudzić. Drugą porcję pure zmiksować z galaretką i pozostałą
żelatyną. Lekko tężejącą wylać na jasną masę arbuzową. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz