25 wrz 2018

Keczup z dyni i papryki



Składniki:
3 kg dyni
1 kg cebuli
1 kg papryki
4 łyżki soli

Zalewa:
1,5 szklanki octu
1 kg cukru
800  ml koncentratu pomidorowego
2 łyżki bazylii
2 łyżki oregano
2 łyżki przyprawy do spaghetti
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej



Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z papryką i 2 łyżkami soli. Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę, wymieszać z 2 łyżkami soli. Warzywa odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wszystkie warzywa mieszamy razem i przekładamy do dużego garnka. 


Gotujemy w sokach, które puściły, aż zmiękną. Blenderujemy na gładką masę, dodajemy składniki zalewy, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 60 minut, co jakiś czas mieszając. Przekładamy gorący keczup do słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia.




SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz