Składniki:
500 g mąki tortowej
7 g suchych
drożdży
szczypta
soli
250 ml mleka
1 jajko L
80 g masła,
roztopionego
½ szklanki cukru
Nadzienie:
300 g jagód
lub borówek
3 łyżki
cukru
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej
Wszystkie
składniki na nadzienie wymieszać.
Mąkę
wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić ręcznie, do
momentu aż będzie miękkie i puszyste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
do podwojenia objętości, na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko
wyrobić, podzielić na równe części ok 60 g każda. Ręcznie uformować okrągłe
placuszki, na środku umieścić porcję jagód (borówek), zlepić placki jak
pierogi.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu,
ręcznie nadać jej owalny kształt. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia
objętości na ok 40 minut.
Bułeczki pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 minut,
do zrumieniania. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz