12 lip 2018

Jagodzianki



Składniki:
500 g mąki tortowej
7 g suchych drożdży
szczypta soli
250 ml mleka
1 jajko L
80 g masła, roztopionego
½  szklanki cukru


Nadzienie:
300 g jagód lub borówek
3 łyżki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.


Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić ręcznie, do momentu aż będzie miękkie i puszyste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na równe części ok 60 g każda. Ręcznie uformować okrągłe placuszki, na środku umieścić porcję jagód (borówek), zlepić placki jak pierogi. 



Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu, ręcznie nadać jej owalny kształt. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na ok 40 minut. 


Bułeczki pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 minut, do zrumieniania. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.


SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz