29 kwi 2015

Drożdżówki ślimaczki z serem i rodzynkami



Składniki:
400 g mąki tortowej
50 g masła
100 g cukru
7 g drożdży suchych
¾ szklanki mleka
1 jajko


Masło roztopić, dodać mleko i całość zagrzać aby było lekko ciepłe. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ręcznie do dokładnego połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.


Masa serowa:
350 g półtłustego twarogu w kostce
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 żółtko

Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.


Dodatkowo:
rodzynki


Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnice oprószoną mąką i krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy ser i z wierzchu posypujemy rodzynkami. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tak powstałe ciasto kroimy na krążki (u mnie wyszło 14). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do góry. 




Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia lub gdy nie mamy czasu wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 160 stopni. Drożdżówki ładnie wyrosną w nagrzewającym się piekarniku. Pieczemy 15-20 minut (można z termoobiegiem) do zrumienienia.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz