Składniki:
400 g mąki
tortowej
50 g masła
100 g cukru
7 g drożdży
suchych
¾ szklanki
mleka
1 jajko
Masło
roztopić, dodać mleko i całość zagrzać aby było lekko ciepłe. Mąkę wymieszać z
drożdżami, dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ręcznie do dokładnego
połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa serowa:
350 g
półtłustego twarogu w kostce
1 łyżka
cukru waniliowego
2 łyżki
cukru
1 żółtko
Ser rozgniatamy
widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania
gładkiej konsystencji.
Dodatkowo:
rodzynki
Gdy ciasto
podwoi objętość, przekładamy je na stolnice oprószoną mąką i krótko wyrabiamy.
Rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy ser i z wierzchu
posypujemy rodzynkami. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tak powstałe
ciasto kroimy na krążki (u mnie wyszło 14). Układamy je na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia przecięciem do góry.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
lub gdy nie mamy czasu wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę
160 stopni. Drożdżówki ładnie wyrosną w nagrzewającym się piekarniku. Pieczemy
15-20 minut (można z termoobiegiem) do zrumienienia.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz