22 kwi 2015

Kurczak w curry z masłem orzechowym



Składniki:
400 ml mleczka kokosowego
filet z kurczaka
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki  imbiru
½ cytryny
1 łyżka cukru
3 łyżki curry
1 łyżka sosu sojowego
4 czubate łyżki masła orzechowego


Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Następnie dodać imbir i curry, ciągle mieszając smażyć przez kilka minut. Filet pokroić w kostkę, posolić i dodać na patelnię. Gdy mięso nie będzie już surowe dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać. 



Kolejno dodawać mleczko kokosowe (tylko śmietanka), sos sojowy, sok z cytryny, cukier. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z ryżem (u mnie ryż brązowy).

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz