Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki
cukru
szczypta soli
pół szklanki
oleju rzepakowego
1,5 szklanki
mąki tortowej
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
600 g truskawek
cukier puder
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Owoce myjemy i odszypułkowujemy. Białka oddzielić od
żółtek. Do białek dodać sól i ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną
pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier, nie
przerywając miksowania. Kolejno dodajemy żółtka, nadal miksując. Cienką strużką
wlewamy olej, nadal miksując. Na koniec dodajemy ekstrakt.
Wyłączamy mikser i
odstawiamy. Odmierzoną porcję mąki,
przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masy, łyżka po łyżce, mieszając delikatnie
drewnianą szpatułką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno),
przelewamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki.
Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez ok 55 minut, lub
do tzw. suchego patyczka.
Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz