20 cze 2016

Biszkoptowe z truskawkami




Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
pół szklanki oleju rzepakowego
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
600 g truskawek
cukier puder


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Owoce myjemy i odszypułkowujemy. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier, nie przerywając miksowania. Kolejno dodajemy żółtka, nadal miksując. Cienką strużką wlewamy olej, nadal miksując. Na koniec dodajemy ekstrakt. 


Wyłączamy mikser i odstawiamy.  Odmierzoną porcję mąki, przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masy, łyżka po łyżce, mieszając delikatnie drewnianą szpatułką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), przelewamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki.


Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez ok 55 minut, lub do tzw. suchego patyczka.


Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz