Składniki:
3 – 3 i 1/2
szklanki mąki orkiszowej
250 g
margaryny
1 łyżka
smalcu
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
¼ szklanki
cukru
4 jajka
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski, dodać pokrojoną na
mniejsze kawałki margarynę, smalec, cukier, mąkę i proszek. Ciasto dokładnie
zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 równe części. Obie zawinąć w osobne folię i
włożyć do zamrażalnika na 3 godziny. Po tym czasie wyjąc jedną cześć. Blachę o
wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjętą porcję ciasta ścieramy
na tartce na dużych oczkach na dno blachy. Delikatnie dociskamy palcami.
Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy.
Dodatkowo:
1 ½ szklanki cukru
płatki migdałowe
W tej samej formie pieczemy druga porcję ciasta. Ścieramy na tartce i
dociskamy palcami. Białka z solą ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy, łyżka
po łyżce, cukier. Tak powstałą bezę wykładamy na surowe ciasto. Posypujemy
płatkami migdałów. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy.
Dodatkowo:
3 galaretki
truskawkowe
kg truskawek
600 ml
śmietanki 30%
3 łyżki
cukru pudru
3,5 łyżeczki
żelatyny
Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do
przestudzenia.. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Pokrojone na pół
układamy na upieczony placek bez bezy. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy
do lodówki na czas, aż galaretka całkiem stężeje.
SMACZNEGO
Świetne ciasto.
OdpowiedzUsuń