Składniki:
115 g masła
250 g cukru
125 ml rzepakowego
1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
szczypta
soli
2 duże jajka
1/2 szklanki
kwaśnej gęstej śmietany
300 g mąki tortowej
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
60 g kakao
2 szklanki
cukinii startej na tarce o dużych oczkach
80 g posiekanej
gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać
do miseczki. Masło i cukier przełożyć do osobnej miski i zmiksować do powstania
puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać
wanilię i stopniowo wlewać olej, nie przerywając miksowania. Do tak powstałej
masy dodawać stopniowo przesiane składniki, na zmianę ze śmietaną, mieszając
drewnianą łyżką. Na koniec dodać cukinię i czekoladę, wymieszać. Tortownicę o
średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę.
Piec w
160 stopniach przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto
wyjąć z formy.
SMACZNEGO
Pycha, jedno z moich ulubionych ciast, choć ja robię troszkę inaczej :)
OdpowiedzUsuń