10 sie 2016

Ciasto czekoladowe z cukinią





Składniki:
115 g masła
250 g cukru
125 ml rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
2 duże jajka
1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
300 g mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g kakao
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach
80 g posiekanej gorzkiej czekolady


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.



Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miseczki. Masło i cukier przełożyć do osobnej miski i zmiksować do powstania puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać wanilię i stopniowo wlewać olej, nie przerywając miksowania. Do tak powstałej masy dodawać stopniowo przesiane składniki, na zmianę ze śmietaną, mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodać cukinię i czekoladę, wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę. 


Piec w 160 stopniach przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyjąć z formy.



SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Pycha, jedno z moich ulubionych ciast, choć ja robię troszkę inaczej :)

    OdpowiedzUsuń