10 sie 2016
Keczup z cukinii
Składniki:
3 kg cukinii (obranej i wydrążonej)
0,5 kg cebuli
2 szklanka octu
1 kg cukru
800 g koncentratu pomidorowego Roleski
5 łyżek soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zasypać solą , wymieszać, odstawić na całą noc. Po tym czasie warzywa zagotować i gotować, aż będą miękkie. Dodać ocet, cukier, koncentrat i gotować przez 20 minut. Następnie dodać przyprawy, zmiksować całość blenderem i ponownie gotować, tym razem bez przykrycia, wtedy keczup nam ładnie zgęstnieje. Gorący keczup przelać do słoiczków. Pasteryzować przez 5 minut.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Akurat mam pełno cukinii na działce, więc na pewno wykorzystam ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńWitam, soku nie odlewamy, całość zagotowujemy.
OdpowiedzUsuń