Składniki:
900 g gruszek konferencja
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki rodzynek
200 g masła
170 g cukru
4 jajka
200 g mąki tortowej
130 g zmielonych migdałów
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Gruszki obrać,
pokroić w grubszą kostkę. Wymieszać z rodzynkami, sokiem pomarańczowym i z
cytryny, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Do miski przekładamy masło i
cukier, miksujemy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno, jedno
po drugim, dodajemy jajka, miksując po każdym dodaniu. Do powstałej masy dodać
mąkę i migdały, wymieszać szpatułką. Na koniec dodać gruszki, bez soku i
wymieszać. Formę o wymiarach 23x30, wyłożyć papierem do pieczenia,
przełożyć ciasto, wyrównać. Pieczemy w 165 stopniach, przez ok 45 minut (z
termoobiegiem), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, wystudzić.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz