Składniki:
500
g mąki pszennej 650
8g drożdży w proszku
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
jajko
250 ml ciepłej wody
250 g cukinii
1/2 szklanki pestek dyni
1 małe jajko, roztrzepane, do posmarowania wierzchu
8g drożdży w proszku
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
jajko
250 ml ciepłej wody
250 g cukinii
1/2 szklanki pestek dyni
1 małe jajko, roztrzepane, do posmarowania wierzchu
Cukinię
obrać, zetrzeć na tartce na dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Mąkę
przesiać, dodać drożdże, sól, cukier, jajko, wodę i cukinię. Dokładnie wyrobić.
Dodać 2/3 z porcji pestek dyni, przemieszać. Ciasto przykryć ściereczkę i
odstawić do podwojenia objętości na ok 60 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie
krótko wyrobić, przełożyć do keksówki (dł. 30 cm) wyłożonej papierem do
pieczenia i znowu odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Gotowe ciasto za pomocą pędzelka posmarować
jajkiem, posypać resztą pestek z dyni.
Chleb wstawić do nagrzanego do 200
stopni piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180
stopni i piec jeszcze 30 minut. Chleb studzimy wyjęty z formy.
SMACZNEGO
ładniutki, mniam
OdpowiedzUsuńTaki chleb to w sezonie na cukinię bardzo dobry pomysł. Zamiast mąki pszennej można dodać innej, np. orkiszowej lub żytniej. Wypróbujemy ten przepis właśnie w takiej wersji. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń