Składniki:
3 i 1/4
szklanki mąki tortowej
1
jajko
60 gram
cukru
4 łyżki
masła
pół łyżeczki
soli
1 szklanka
ciepłego mleka
1 łyżeczka
cukru waniliowego
7 g suchych
drożdży
Do miski
przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami. Dodać jajko, roztopione schłodzone masło,
mleko delikatnie ciepłe, cukry oraz sól. Wyrabiać ciasto przez kilka
minut aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do
podwojenia objętości.
Po tym
czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Części zrolować w
wałeczki i uformować chałkę.
Chałkę
przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą,
przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia w cieple na około 40 – 60 minut.
Kruszonka:
70 gram
masła
10 płaskich
łyżek mąki
4 płaskie
łyżki cukru
Wszystkie
składniki kruszonki wyrobić między palcami (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej
mąki, jeśli sucha – masła).
Przed
pieczeniem posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i oprószyć kruszonką.
Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz