14 cze 2018

Chałka drożdżowa



Składniki:
3 i 1/4 szklanki mąki tortowej
1  jajko
60 gram cukru
4 łyżki masła
pół łyżeczki soli
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
7 g suchych drożdży



Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami. Dodać jajko, roztopione schłodzone masło, mleko delikatnie ciepłe,  cukry oraz sól. Wyrabiać ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować chałkę.






Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia w cieple na około 40 – 60 minut.



Kruszonka:
70 gram masła
10 płaskich łyżek mąki
4 płaskie łyżki cukru



Wszystkie składniki kruszonki wyrobić między palcami (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha – masła).
Przed pieczeniem posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i oprószyć kruszonką.
 

Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka.



SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz