Składniki:
3 i 1/4
szklanki mąki tortowej
1
jajko
60 gram
cukru
4 łyżki
masła
pół łyżeczki
soli
1 szklanka
ciepłego mleka
1 łyżeczka
cukru waniliowego
7 g suchych
drożdży
garść suszonej żurawiny
Do miski
przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami. Dodać jajko, roztopione schłodzone masło,
mleko delikatnie ciepłe, cukry oraz sól. Wyrabiać ciasto przez kilka
minut aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do
podwojenia objętości.
Po tym
czasie ciasto ponownie wyrobić. Ciasto
dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek równej długości.
Wałki układamy według wzoru poniżej.
Następnie
lewy wałek ciasta przekładamy na prawy.
Następnie
prawy wałek, który pozostał nieruszony przekładamy w lewą stronę na wcześniej
przełożony wałek lewy.
Następie
pozostałą końcówkę wałka lewego zakładamy na wałek prawy.
Pozostałe
mini końcówki zawijamy pod powstałą chałkę.
Chałkę
przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą,
przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia w cieple na około 40 – 60 minut.
Kruszonka:
70 gram
masła
10 płaskich
łyżek mąki
4 płaskie
łyżki cukru
Wszystkie
składniki kruszonki wyrobić między palcami (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej
mąki, jeśli sucha – masła).
Przed
pieczeniem posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i oprószyć kruszonką.
Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz