12 paź 2018

Szarlotka na kruchym cieście




Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
250 g margaryny
6 dużych żółtek
2 łyżki śmietany 18%

Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić 2 części, przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 60 minut.


Nadzienie jabłkowe:
8 jabłek
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z cytryny

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dolać wodę i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać cynamon i cukier, wymieszać. Do jabłek dodać mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, gotując ok 2 minuty do uzyskania gęstej masy.


Dodatkowo:
kilka łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozwałkować pierwszą część ciasta. Podpiec w piekarniku przez 15 minut. Wystudzić. Posypać bułką tartą. Wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta (wcześniej rozwałkowaną na blacie). Piec około 45 minut w temperaturze 180°C, aż góra ciasta ładnie się zrumieni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz